Politika

Mustafić: BiH je ponovo zemlja slučaja, od mitomanije do političke kamilice

U Rezimeu na Federalnoj televiziji je gostovao Dino Mustafić, reditelj i direktor Narodnog pozorišta Sarajevo.

Kaže da vjerovatno dijeli emociju većine građana BiH.

“Ona je u nekom najblažem obliku zabrinjavajuća. Ponovo se u naše domove preko medija, političkih sastanaka, izjava, različitih oblika komuniciranja sa javnošćuzvecka oružjem, spominje se rat, nasilje, mogući sukobi. Prisustvujemo jednoj intenzivnoj diplomatskoj aktivnosti predstavnika međunarodne zajednice koji se na različite načine, sa različitih pozicija očituju o onome što su naši politički problemi i nesuglasice. Ukratko, možemo da kažemo da ulazimo u kraj jedne godine sa jednom neizvjesnošću kakva će biti ta 2022., ta izborna godina. Već duže vrijeme vlada taj jedan status quo. Prisustvujemo jednim dosta mučnim, neprincipijelnim i neprijatnim scenama koje su nas vjerovatno dovele na rub iscrpljenosti i živaca i, ionako jedno apatično, letargično bh. društvo gurnuli u jedan rub očaja.”

Smatra da ima mnogo uzroka za ovakvu situaciju.

“Sigurno da je odgovornost onih koji godinama obnašaju vlast, onih koji su i danas na poziciji. Teško se to može nazvati čak i koalicijom, teško se to može nazvati i političkim partnerstvom jer država je u blokadi skoro pola godine. Tražio se samo povod, a to je bio Inzkov zakon, ali je ta kriza mnogo dublja, slojevitija, čak bih rekao da je ona pripremljena, da ima određeni tajming, da ima jedan vrlo jasan putokaz kako je realizirati i postavlja se pitanje šta se čekalo. Oni koji sebe vole nazivati probosanske političke stranke, zašto su dopustili ovo? Čini mi se da smo danas od Evrope udaljeniji nego ikad. Mi smo jedna periferija, ponovo smo zemlja slučaj, mi uvijek nekako sa dvije vrlo udaljene pozicije govorimo – ili sa pozicije žrtve ili oni koji anticivilizacijski, antihumanistički jednostavno ignorišu sve ono što je u ovih 25-30 godina od Dejtona napravljeno. Njegova najveća vrijednost je mir. I on možda jeste dokument u koji se vjerovalo da će evolucijom, političkim sazrijevanjem vratiti državi BiH jednu funkcionalnost, ali očigledno da on danas funckioniše isključivo i jedino kao zamrznuti konflikt i da je to dokument koji traži određenu restrukturaciju, koji traži inovaciju, način da se odblokira ova situacija. Dakle došli smo do ovoga raznim nivoima neodgovornosti.”

Ne vjerujem više ni u čije dobre namjere

Mustafić navodi da misli da postoje političke alternative vladajućim i da ulaže nadu da opozicija u FBiH sa opozicijom u RS-u može pronaći minimum zajedničkog političkog interesa da sa stanovišta razuma pokušaju da odblokiraju ovu situaciju u kojoj smo gubitnici svi.

“Tu uvijek ima raslojavanja, ličnih sujeta, pokušaja da se što bolje zauzme pozicija pregovaračka, politička, da se nametne liderstvo. Ti ljudi moraju biti svjesni da u bilo kakvom daljem zaoštravanju odnosa u BiH njihovi glasači će vjerovatno biti prisiljeni metodom straha i ucjena ka daljim etničkim homogenizacijama gdje te politike mira ili dijaloga, kompromisa, imaju malu šansu. Ja mislim da te politike moraju nastupiti sada vrlo agresivno, sa konkretnim zajedničkim ciljevima, da ne kažem jednom svojevrsnom platformom koja je sveobuhvatna i koja je državna i koja uključuje interese građana i jednog i drugog entiteta. Apsolutno sam na stanovištu da je dijalog između opozicije u FBiH i opozicije u RS-u nužan, neophodan i potreban. Mislim da je zaista vrijeme da se vrlo jasno označe nositelji onih politika koje žele ovu zemlju da gurnu u jednu novu istorijsku agresiju, avanturu, u jedan civilizacijski ambis.”

Na pitanje vjeruje li u dobre namjere SAD-a, Velike Britanije i Njemačke, odgovara: “Ja više ne vjerujem ni u čije dobre namjere. Ja mislim da oni svi imaju svoje interese i ti interesi se u  određenom datom istorijskom trenutku mogu poklapati sa našim interesima. Moj interes kao stanovnika ove zemlje i rođenog Bosanca i Hercegovca, kao familijarnog čovjeka, kao umjetnika je, prije svega, mir koji se mora sačuvati.”

O pobjedi SNSD-ovog kandidata na prijevremenim izborima u Prijedoru kaže: “Ako bude to vizija neka, onda nam se slabo piše u 2022. Nije više vrijeme da budete neutralni ili da posmatrate stvari. Jako se jezik u medijima uprostačio, opoganio. Današnji funkcioneri, visoki dužnosnici, čak i predsjednici država bi zbog svog jezika bili istjerani iz javnog saobraćaja kao prostaci. Mi ne trebamo dozvoliti takvim ljudima da dalje kontaminiraju ovaj prostor, da ga na bilo koji način pogane.”

Narodno pozorište Sarajevo je najstarija bh. pozorišna institucija

Kada je riječ o stotinu godina postojanja Narodnog pozorišta Sarajevo Mustafić ističe da je poštovao sve dogovore svog prethodnika.

“Ono što je bio naš koncept nove uprave je bilo upravo 100 godina Narodnog pozorišta. To je najstarija bh. pozorišna institucija koja jedina pod jednim krovom ima dva vrlo bitna segmenta scensko-muzičke umjetnosti, operu i balet, uz dramu koja je najstarija. U tom smislu je velika odgovornost voditi Narodno pozorište i ja sam sretan da smo i realizirali ono što smo rekli na početku našeg mandata, a to je bilo da ćemo do kraja godine izvesti tri naslova koja se vrlo jasno referiraju na istoriju, na naše početke. To je Nušićeva projekcija, to je Prodana nevjesta i Žetva. Već u januaru idemo sa novim premijerama. Radimo u punom pogonu i imamo vrlo lijep feedback publike.”

“Svim svojim sugrađanima, svim svojim sunarodnjacima ću poželjeti naravno zdravlje na prvom mjestu i mir. To je ono što je najvažnije i da se čujemo, da razgovaramo i da ovu kulturu laži, nasilja, poricanja, zamijenimo kulturom dijaloga, pomirenja, istine, zajedništva”, zaključio je Mustafić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare