čega se sve nisu sjetili

Najbizarniji izgovori sportista koji su uhvaćeni u dopingu

Paul Pogba bio je krajem augusta pozitivan na doping kontroli

Paul Pogba bio je krajem augusta pozitivan na doping kontroli koja je obavljena nakon utakmice Juventusa i Udinesea u prvenstvu Italije.

Iako slavni francuski nogometaš nije odigrao niti minute u toj utakmici, morao je na test. Bio je pozitivan na testosteron.

Dodatna analiza

Prije nekoliko dana, dodatna analiza je potvrdila vijest i Pogba bi mogao biti izvan terena više od dvije godine.

Sportisti koji su pozitivni na doping nisu neuobičajena pojava.

Međutim, kada se suoče s pozitivnim rezultatima, sportisti često smišljaju iznenađujuće, a ponekad i bizarne izgovore kako bi objasnili svoje probleme.

Ovi izgovori sežu od noćnih zabava i susreta sa strancima do zaraženog mesa, pa čak i operacija povećanja penisa.

Istražit ćemo neke od najčudnijih izgovora koje su sportisti koristili kako bi opravdali svoje pozitivne doping testove, prenosi Marca.

Mnogi sportisti poznati su po svojoj sklonosti noćnom životu i partijanju.

Nije neobično pronaći ih u najekskluzivnijim noćnim klubovima širom svijeta. Međutim, neki su skupo platili svoje noći uživanja, pa su im karijere doživjele udarac.

Jedna od najozloglašenijih "vadiona" dolazi od Dennisa Mitchella, atletičara s historijom optužbi za doping.

Jednom je tvrdio da je povišeni nivo testosterona u njegovom tijelu rezultat noći posebno ispunjene seksualnim aktivnostima.

Smanjio suspenziju

Otišao je čak toliko daleko da je izjavio da je u takvim "aktivnostima" učestvovao četiri puta tokom sporne noći.

I teniser Richard Gasquet našao se u sporu oko dopinga. No, uspio je smanjiti suspenziju s 12 na samo mjesec i po.

Gasquetov izgovor bila je da se ljubio s djevojkom koja je konzumirala kokain. Stručnjaci su ovaj scenarij smatrali vjerovatnim. Gasquet je imao sreću da nastavi svoju tenisku karijeru, iako uz kratku pauzu.

Osvajač zlatne olimpijske medalje LaShawn Merritt, poznat po pobjedi na 400 metara na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008., pripisao je neobično visok nivo hormona DHEA u svom sistemu lijekovima koje je uzimao za povećanje penisa!

Sportisti, posebno oni elitni, moraju biti veoma oprezni u načinu prehrane. Loša prehrana može rezultirati kršenjem doping pravila kada se zabranjene tvari unose putem kontaminirane hrane.

Tako je nandrolon bio izvor problema za sportistkinje kao što su David Martinez i David Meca.

Martinez, plivač, tvrdio je da je njegov pozitivan rezultat testa na nandrolon rezultat konzumiranja brazilskih iznutrica.

Srećom, ovo objašnjenje je prihvaćeno, jer je dokazano da je njegov pozitivan rezultat proizašao iz konzumiranja mesa koje je zaraženo tom supstancom.

Klenbuterol, koji se također nalazi u zaraženom mesu, izazvao je probleme mnogim vrhunskim sportistima.

Teniser Petr Korda za svoj pozitivan test okrivio je kontaminirano meso.

Međutim, koncentracija klenbuterola otkrivena u njegovom sistemu zahtijevala bi od njega da jede 40 krava dnevno tokom 20 godina!

Sličan problem

U Španiji se Alberto Contador suočio sa sličnim problemom kada je svoj pozitivan rezultat pripisao kontaminiranom odresku.

Trkačica Monica Pont bila je pozitivna na kofein. No, njeno objašnjenje, kao i Kordino, nije bilo u skladu s koncentracijom pronađenom u njenom tijelu.

Tvrdila je da je popila dvije šolje kafe u Portugalu, ali je otkrivena koncentracija bila jednaka 35 šolji kafe.

Neki se izgovori se mogu činiti neuobičajenim, ali su se pokazali istinitim, prkoseći očekivanjima.

Gilberto Simoni, dvostruki prvak Giro d'Italia, izbačen je iz sporta jer je bio pozitivan na kokain.

Međutim, kasnije se pokazalo da su bombone koje je biciklista dobio od tetke Jacinte, koja ih je donijela iz Perua, zaista sadržavali spornu tvar. Zbog toga je oslobođen optužbi.

Daniel Plaza, olimpijski pobjednik u utrci na 20 kilometara, bio je pozitivan na nandrolon. Rezultat je opravdao tvrdnjom da je imao oralni seks sa svojom trudnom suprugom.

Ovaj razlog je izazvao čuđenje, ali Plazin argument je prihvaćen.

Posebno jedinstven izgovor uključivao je pitu od golubova Adri van der Poel. Adrijev otac uzgojio je stotine golubova, od kojih su neki bili "dopingovani" kako bi stekli prednost u takmičenju.

Nenamjerno je dopingirao i svog sina, biciklistu, kada je pripremao pitu od golubova, koristeći jednu od ptica koje su prethodno bile dopingovane.