Region

Naučnik Đikić: Zašto je Hrvatska pogriješila

U Hrvatskoj je jučer bilo 19 novozaraženih koronavirusom, sedam više nego dan ranije. Jedan pacijent je iz Primorsko-goranske županije, jedan iz Zagrebačke županije, šest novooboljelih je u Zagrebu, sedam iz Splitsko-dalmatinske županije, dvoje su iz Osječko-baranjske županije, jedna je novooboljela iz Brodsko-posavske županije i jedna iz Šibensko-kninske županije.

Svi novooboljeli porodični su kontakti prethodno potvrđenih slučajeva koji su importirani iz drugih država.

Cijelu situaciju prokomentirao je za 24sata ugledni znanstvenik Ivan Đikić.

Na početku je odmah pojasnio da još nema govora o drugom valu.

- Definicija drugog vala je ta da prvi val mora završiti te da treba proći određeni period od njegova završetka, a to se kod nas nije još desilo. Kod nas se trenutno radi o lokalnoj aktivaciji virusa koji je prisutan u našoj populaciji kao dio prvog vala - rekao je Đikić.

Dao je i konkretno objašnjenje zašto je došlo do pojave novooboljelih.

"Sve je to direktna posljedica rupa u epidemiološkim mjerama koje smo neko vrijeme uspješno primjenjivali. Posljedica je ovo nekritičkog i preagresivnog otvaranja granica kada ljudi ulaze u Hrvatsku bez kontrole, posebice iz susjednih zemalja gdje su lokalna žarišta očigledna. Moramo biti svjesni da ćemo otvaranjem Hrvatske kao turističke destinacije dobiti veći broj zaraženih pojedinaca. Posebno treba paziti na mlade, britanske turiste kojih će sigurno biti", rekao je znanstvenik.