Vijesti

Nelson i Inzko oštro kritikovali vlasti ZDK: Politika ne smije imati utjecaja na policiju

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH i Ured visokog predstavnika uputili su zajedničko pismo vlastima Zeničko-dobojskog kantona nakon novog prolongiranja primjene Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK.

Ambasador Eric Nelson i visoki predstavnik Valentin Inzko u pismu upućenom svim poslanicima Skupštine i članovima Vlade podsjećaju kako su tokom protekle dvije decenije SAD i OHR blisko sarađivali sa partnerima u Zeničko-dobojskom kantonu kako bi se profesionalizirala policija tog kantona i osnažila vladavina zakona.

“Nažalost, vlasti Zeničko-dobojskog kantona nisu pokazale neophodnu posvećenost ovom vrlo važnom nastojanju, te umjesto toga održavaju stanje izloženosti neprikladnim utjecajima politike na rad policije.

Kao što vam je dobro poznato, implementiranje Zakona o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona iz 2018. godine, te naročito važnih odredbi o pravnoj i budžetskoj nezavisnosti Uprave policije, omogućit će odgovoran, efikasan i profesionalan rad policije, te služiti kao efikasna prepreka neprikladnim utjecajima politike na rad policije”, stoji u pismu.

Nelson i Inzko dalje navode da od vlasti očekuju da pokažu liderstvo i osiguraju implementaciju pravne i budžetske nezavisnosti Uprave policije do 1. januara, 2021. godine.

Sjednica Skupštine ZDK zakazana je za utorak.Povezani postovi: