Vijesti

Nizozemski premijer izvinio se mirovnim snagama iz Srebrenice

Nizozemska vlada zvanično se 18. juna izvinila nizozemskim vojnicima koji su poslati u sastav mirovnih snaga UN-a da brane bosansku enklavu Srebrenicu sa nedovoljno oružja i ljudstva da očuvaju mir.

Vojnici, sada veterani, bili su suočeni sa mnogo teže naoružanim snagama bosanskih Srba predvođenim generalom Ratkom Mladićem koje su izvršile genocid nad 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u julu 1995. godine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Nizozemski premijer Mark Rutte obratio se 18. juna stotinama veterana nizozemskog bataljona Dutchbat III (Dačbat III) u vojnoj bazi u centralnoj Holandiji, i rekao im da nakon gotovo 27 godina ; "neke riječi još nisu izrečene".

"Danas se izvinjavam u ime holandske vlade svim muškarcima i ženama Dutchbata III. Vama i ljudima koji danas ne mogu biti ovdje. Sa najvećom mogućom zahvalnošću i poštovanjem prema načinu na koji je Dutchbat III pod teškim okolnostima pokušavao da čini dobro, čak i kada to više nije bilo moguće", rekao je Rutte.

Ceremonija je održana nakon izvještaja objavljenog prošle godine o iskustvu oko 850 vojnika koji su bili u sastavu nizozemskog bataljona.

U studiji su date preporuke uključujući i da vlada treba napraviti "kolektivni gest" oko, kako je navedeno, percipiranog nedostatka priznanja i cijenjenja toga šta su nizozemski mirovnjaci uradili s obzirom na "vanredne okolnosti u kojima je od njih traženo gotovo nemoguće".

Mladić i holandski komandant UN-a Thom Karremans (drugi zdesna) u Potočarima 12. jula 1995.

Nizozemska se dugo bori sa naslijeđem genocida u Srebrenici. Tadašnji premijer Wim Kok podnio je ostavku 2002. kada su u izvještaju oštro kritikovane nizozemske vlasti zbog toga što su slale vojnike u opasnu zonu bez odgovarajućeg mandata ili potrebnog oružja da zaštite oko 30.000 izbjeglica koji su pobjegli u holandsku bazu u istočnoj Bosni.

Nizozemski vrhovni sud je 2019. presudio da je Nizozemska djelimično odgovorna za oko 350 bošnjačkih muškaraca koje su ubile snage bosanskih Srba u genocidu.

Sud je presudio da su nizozemske mirovne snage evakuisale te muškarce iz svoje vojne baze blizu Srebrenice 13. jula 1995. iako su znale da su ti ljudi u "ozbiljnoj opasnosti da budu zlostavljani i ubijeni" od strane snaga bosanskih Srba.

Ujedinjene nacije su takođe kritikovane što nisu odobrile NATO-ove zračne udare da podrže lako naoružane nizozemske vojnike u julu 1995. godine kada su bili napadnuti.