kako je nastao

Njegovo veličanstvo panettone: Priča o omiljenom kolaču bez kojeg je Božić u Italiji nezamisliv

Nekad je bio jednostavan i kupovao se bez previše pompe, a zadnjih godina došlo je do prave eksplozije raznih panettonea. Takve su i cijene, od povoljnih, pa sve do onih koji koštaju koliko i koja kila bifteka. No, kako je uopće nastao ovaj slavni kolač?

Iako ćete čuti da ga neki smještaju još u doba Starog Rima, nećemo ispričati tu priču. Naime, ona je nalik na one iste priče kako i pizza postoji hiljadama godina, a zapravo je, nekad, postojalo sigurno nešto nalik na pizzu i panettone, ali da se ne lažemo, to nisu bila ni blizu jela koja poznajemo danas.

Kako piše italymagazine.com, ovaj italijanski božićni kolač, koji je davno izašao iz okvira i granica Italije, potječe iz Milana, a njegovo je porijeklo obavijeno legendama. Najpopularnija legenda vezana uz Panettone mjesto radnje smješta u 15. stoljeće na dvor Ludovica Il Moroa u vrijeme Božića.

Dvorski kuhar dobio je zadatak pripremiti raskošnu božićnu večeru za lokalno plemstvo, no na nesreću, zaboravio je desert u pećnici, zbog čega je zagorio.

Očajan, nije znao šta učiniti, kada je jedan od njegovih pomagača, Toni, smislio, vrijeme će pokazati - genijalno rješenje. Rekao je da je ujutro pripremio desert od onoga što je ostalo u kuhinji - malo brašna, maslaca, jaja, korice limuna i grožđica, te ga predložio kuharu. Oklijevajući, ali nemajući drugog izbora kuhar je donio desert na stol i iza zastora pratio reakciju gostiju.

"Tonijev hljeb"

Na sreću, kolač se svima svidio, a kada je Ludovico pitao za ime, kuhar je izgovorio riječ: "L'è 'l pan del Toni", što znači "To je Tonijev hljeb“, te je na taj način panettone dobio ime. Sam kolač ima kupolasti oblik, s mekom i prozračnom unutrašnjosti ispod tamne vanjštine. Za izradu tijesta potrebno je nekoliko sati jer se mora stvrdnuti na način sličan kiselom tijestu, dižući se i spuštajući tri puta prije pečenja. Tradicionalno, sadrži kandiranu koricu narandže i limuna, kao i grožđice.

Kako smo već spomenuli, posljednjih nekoliko godina, tržišna potražnja, posebno za „craft“ panettoneom naglo je porasla. Puno skuplji od verzije u supermarketima, zanatski panettone mora sadržavati brašno, šećer, super svježe žumance (barem 4 posto od ukupne količine), maslac (ne manje od 16 posto), grožđice i kandirane korice citrusa (ne manje od 20 posto), prirodni kvasac od kiselog tijesta i so.

Vjerujemo kako ćete i vi za blagdane nabaviti svakako svoj panettone, te na taj način zahvaliti Toniju iz 15. stoljeća.