Dva skupa

Nove provokacije iz RS: Najavljena okupljanja na međuentitetskim linijama kao znak podrške Dodiku

Prethodno je MUP Kantona Sarajevo zabranio da se okupe ispred pravosudnih institucija u Sarajevu

U Foči i Ribniku danas bit će održan skup nazvan Granica postoji, u znak podrške predsjedniku RS Miloradu Dodiku. Načelnik opštine Ribnik Nebojša Karać potvrdio je informaciju i rekao kako se nada da će podršku dati i građani Mrkonjić Grada i okolnih mjesta.

Drugi skup će biti održan u mjestu Filipovići kod Foče, na međuentitetskoj granici, sa početkom u 17,30 sati, naveli su organizatori.

Skup organizuju Boračka organizacija opštine Foča, Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, te Udruženje ratnih vojnih invalida, koji napominju da će ovim okupljanjem biti obilježen i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave - 15. septembar.

Ranije su skupovi podrške Dodiku održani na međuentitetskoj liniji u Istočnom Sarajevu, kod Doboja, u opštini Lopare na magistralnom putu između Priboja i Tuzle, zatim u Nevesinju, Koprivni kod Oštre Luke, te Lukama kod Vlasenice. Na skupu u Istočnom Sarajevu bili su prisutni i pripadnici EUFOR-a.

Prethodno je MUP Kantona Sarajevo zabranio da se okupe ispred pravosudnih institucija u Sarajevu.

Skupovi se organiziraju zbog podizanja optužnice protiv Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića. Sud BiH je u ponedjeljak, 11. septembra, potvrdio optužnicu Tužilaštva BiH protiv Dodika i Lukića.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu 11. augusta i poslalo Sudu BiH na potvrđivanje, a Sud je 18. avgusta vratio na doradu. U međuvremenu, Sud je odbio zahtjev Dodika za izuzeće sudije Jasmine Ćosić Dedović.

Tužilaštvo je ranije saopćilo da je optužnica podignuta zbog krivičnog djela neprovođenje odluke visokog predstavnika iz člana 203. a stav 1 Krivičnog zakona BiH.