Svijet

Novi trag o porijeklu koronavirusa: Šta otkrivaju prvi dani pandemije

Prvi dani pandemije wuhan

Prvi dani pandemije covida i podaci koje su kineski naučnici nakratko objavili u svjetsku bazu podataka, daju ključne informacije o porijeklu epidemije, uključujući i one s tržnice u Wuhanu. Naučnici su se, nakon preliminarnog izvještaja, sastali sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom te su pozvali Kinu da objavi više informacija.

Podaci Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC-a) nisu više dostupni u svjetskoj bazi podataka GISAID gdje su pronađeni. Podaci su sadržavali nove sekvence koronavirusa i dodatne genomske podatke temeljena na uzorcima s tržnice životinja u Wuhanu 2020. godine.

Sekvenciranje je pokazalo da su kunopsi i druge životinje osjetljive na koronavirus bile na tržnici i da su možda zaražene prije ljudi, što je novi trag u otkrivanju lanca prijenosa ovog virusa koji je promijenio cijeli svijet, piše Reuters.

'To doprinosi nizu dokaza koji identificiraju tržnicu Huanan kao mjesto širenja Sars-CoV-2 i epicentra pandemije covida-19", navodi se u izvješću koje su, između ostalih', napisali Michael Worobey sa univerziteta u Arizoni, Kristian Andersen s kalifornijskog instituta Scripps Research i Florence Debarre s pariške Sorbone.

Izvještaj u odnosu na informacije koje su procurile prošle sedmice dodaje više detalja o drugim životinjama prisutnim na tržištu te pokazuje da su neki od uzoraka iz okoliša pozitivnih na SARS-CoV-2 imali više životinjskog nego ljudskog genetskog materijala u sebi.

Dužnosnici WHO-a prošle su sedmice rekli da informacije nisu konačne, no da predstavljaju novi trag u istrazi o porijeklu koronavirusa te da ih je bilo potrebno odmah podijeliti.

Agencija Ujedinjenih naroda prethodno je rekla da sve hipoteze o porijeklu covida-19 ostaju na stolu, uključujući i to da je virus izašao iz laboratorija u Wuhanu koji proučava opasne patogene. Kina negira tu teoriju. WHO je također rekao da većina dokaza ukazuje na to da je virus došao od životinja, vjerovatno od šišmiša.