Nauka

Novo istraživanje u Njemačkoj ne nudi nadu. Učinkovitost vakcine dovedena u pitanje!

Studija naučnika iz Münchena sugerira da se antitijela protiv koronavirusa ne zadržavaju u tijelu duže od nekoliko mjeseci što dovodi u pitanje učinkovitost eventualne vakcine ili dugoročni imunitet.

Testovi na bolesnicima liječenim u minhenskoj klinici Schwabing pokazali su značajni pad broja neutralizirajućih antitijela u krvi, kazao je Clemens Wendtner, viši savjetnik odjela za zarazne bolesti bolnice.

“Kod četiri od devet pacijenata uočili smo pad neutralizirajućih antitijela na vrlo specifičnom testu koji se može provesti u laboratoriju visoke sigurnosti. Sad se tek može spekulirati o utjecaju toga otkrića na dugoročni imunitet i strategije razvoja vakcine”, kaže Wendtner.

Rezultati sugeriraju da se pacijenti koji su se oporavili mogu ponovno zaraziti virusom, no potrebni su dodatni testovi kako bi se to potvrdilo, kaže Wendtner.

Tjelesni imunitet čine B stanice odgovorne za antitijela i T stanice koje pomažu uništavanju ili mogu same uništiti patogene koje su naučile prepoznavati nakon što je organizam bio izložen prvoj infekciji. Obje su odgovorne za dugotrajni imunitet.

Wendtnerovo otkriće u skladu je s drugim istraživanjima provedenima u svijetu.

Kineskinaučnici izvijestili su u časopisu Nature da prisutnost antitijela na koronavirus u krvi pada znatno nakon dva mjeseca.

To se posebno odnosi na asimptomatske bolesnike koji proizvode manje antitijela i stoga imaju slabiju imunu reakciju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare