BHDoktor

Nutricionisti upozoravaju na zdrave namirnice s kojima ne bismo smjeli pretjerivati

Iako brojna naučna istraživanja pokazuju da bismo u svoju svakodnevnu prehranu trebali uvrstiti što veće količine zdravih namirnica, s nekima ipak ne bismo smjeli pretjerivati, upozoravaju nutricionisti. Kako donosi Everyday Health, stručnjaci su se složili da pretjerana konzumacija određene hrane može uzrokovati više štete nego koristi.

Iako su same po sebi vrlo zdrave, sljedeće namirnice ne bismo smjeli konzumirati prečesto jer zbog svoga sastava mogu dovesti do nekih iznimno neugodnih nuspojava. To su:

  • kupusnjače (brokula, cvjetača, kelj, kupus)
  • namirnice bogate zdravim mastima (avokado, orašasti plodovi, maslinovo ulje)
  • voda s limunom
  • voćni jogurt
  • zobene pahuljice
  • riba
  • tamna čokolada
  • namirnice bogate vlaknima (chia sjemenke, bobičasto voće, mahunarke)
  • namirnice bogate beta-karotenom (mrkva, batat).

Kako objašnjavaju nutricionisti, prevelika konzumacija kupusnjača mogla bi dovesti do probavnih smetnji, voda s limunom može biti štetna za zubnu caklinu ako se s njom pretjera, namirnice bogate vlaknima dovode do proljeva, nadutosti i vjetrova, hrana s beta-karotenom može promijeniti boju kože (stanje poznato kao karotenemija), dok previše zobenih pahuljica zna dovesti do zatvora i bolova u stomaku. Posebno opasna može biti pretjerana konzumacija ribe jer, kako objašnjavaju stručnjaci, prevelike količine mogu dovesti do trovanja živom.

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nutrients otkrilo je da jedenje jabuke 30 minuta prije obroka smanjuje razinu šećera u krvi za otprilike 50 posto.

''Jedenje jabuke pola sata prije obroka smatra se najučinkovitijim za snižavanje šećera u krvi kod ljudi. Što je potvrdila i ova studija. To je iznenađujuće i revolucionarno otkriće koje bi naročito moglo pomoći svim dijabetičarima kojima je održavanje određene razine šećera u krvi od životne važnosti'', zaključili su autori studije.