Politika

Od ponedjeljka ujutro obavezna izolacija za sve građane koji ulaze u BiH

Na šest graničnih prijelaza u Federaciji BiH od ponedjeljka od šest sati počinje primjena mjera da svi građani BiH koji ulaze u zemlju budu upućeni u obaveznu izolaciju u trajanju od 14 dana, potvrdio je Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

On je istakao da se MUP-ovima prosljeđuju podaci bh. građana koji ulaze u BiH iz Njemačke, Francuske i Španije, kako bi se moglo pratiti pridržavaju li se naredbi o izolaciji koju propisuju federalni sanitarni inspektori,

„Građani koji su dobili mjere o izolaciji trebaju ih se pridržavati kako bi pomogli sebi, svojim najbližima i ukupnom društvu, kako ne bi došlo do širenja koronavirusa. Najbolji način borbe je građanska svijest. Dosadašnji podaci govore kako BiH odolijeva naletu koronavirusa“, kazao je Ajdinović, istakvši da je narednih 15 dana ključno u borbi protiv širenja virusa.

Najavio je da će od ponedjeljka biti reduciran broj graničnih prijelaza u FBiH na Bijaču, Kamensko, Goricu, Izačić, Šamac i Orašje.

„Imamo postavljene termalne kamere na aerodromima u Tuzli i Sarajevu. One su u funkciji i pomažu u detekciji tjelesne temperature putnika koji tu ulaze u zemlju. Manji je broj putnika u Sarajevu nego u Tuzli, gdje je evidentirano više kontrola, zbog letova iz Njemačke. Govori se i o tome da bi na granice mogli biti postavljeni šatori, ali ta mjera bi bila smislena ako bi se postavili i na ova dva aerodroma. Što se tiče aerodroma u Mostaru, on nema dolaznih letova, ali smo spremni i tamo angažirati dodatni broj federalnih sanitarnih inspektora“, govori Ajdinović.

Napomenuo je da se pomno prati broj putnika koji ulaze iz BiH iz Francuske, Španije i Njemačke i do ovog trenutka sa aerodroma u Sarajevu i Tuzli izrečeno je 1.240 rješenja o obaveznoj izolaciji i ograničenom kretanju te 257 sa graničnih prijelaza.

„Nema potreba za panikom, ali ima potrebe za ozbiljnosti i praćenju mjera i naredbi svih kriznih štabova. Pozivam na odgovornost osobe kojima su izdata rješenja o obaveznoj izolaciji, kako ne bi došli u situaciju da budu suočeni s kaznom od godine zatvora“, istakao je Ajdinović.

Ajdinović je i najavio da će sutra biti razmotrena mjera zatvaranja mjesta javnog okupljanja poput tržnih centara, ugostiteljskih objekata i fitness centara.