NIJE SVE ISTINA

Od zagorene hrane do zaslađivača i mobitela: Razbijeni su mitovi o uzročnicima raka

Desetljećima se šire glasine da elektromagnetsko zračenje ili valovi mobilnih telefona mogu uzrokovati rak, ali istraživači kažu da nema dovoljno dokaza da je to tako, unatoč strahu mnogih da će ih držanje telefona blizu tijela dovesti u opasnost.

Mobiteli rade tako što šalju i primaju elektromagnetske valove na telefonske stupove i od njih. Dok visokoenergetsko zračenje može uzrokovati rak oštećivanjem DNK, verzija koju emitiraju telefoni toliko je slaba da nema taj učinak, tvrde iz dobrotvorne organizacije Cancer Research UK. Iako se 4G i 5G mreže oslanjaju na rad valova više frekvencije u usporedbi s telefonima napravljenim prije deset godina, to još uvijek nije dovoljno energije da ošteti DNK. No, budući da je tehnologija još uvijek relativno nova, naučnici i dalje prate istraživanja u ovom području kako bi pratili potencijalne dugoročne učinke.

Zagoreni tost

Struganje zagorenih komadića tosta neće vas spasiti od raka, kažu stručnjaci.

Zagorjeli tost i pečeni krompir sadrže hemikaliju koja se zove akrilamid, a koja se prirodno pojavljuje u hrani koja se dugo kuhala na visokoj temperaturi. Neke su studije povezale tvar s rakom. Međutim, Cancer Research UK kaže da dokazi nisu dovoljni da hrana koja je pečena na roštilju i žaru, pržena ili tostirana povećava rizik od raka.

Neke studije nisu mogle tačno izmjeriti količinu akrilamida u ljudskoj prehrani.

Također je dokazano da je kancerogen samo kod životinja, i to u puno većoj dozi nego u ljudskoj hrani, prema američkim čelnicima za zdravstvo. Na primjer, jedan poznati statističar sa Univerziteta Cambridge sugerirao je da bi neko bio u opasnosti samo ako svaki dan konzumira 320 kriški zagorenog tosta. Umjesto toga, stručnjaci kažu da nije u tome kako kuhate hranu, već koju hranu jedete - ono što može povećati rizik od raka.

Na primjer, slanina je prerađeno meso i bez obzira na to kako je kuhana, povezuje se s povećanjem vjerojatnosti razvoja raka crijeva. To je zato što sadrži nitrate i nitrite, hemikalije koje duže održavaju meso svježim, ali su povezane s oštećenjem stanica koje oblažu crijeva i povećanim rizikom od raka crijeva, tvrde iz Cancer Research UK.

Međutim, uravnotežena prehrana puna povrća, voća i hrane bogate vlaknima, uključujući crni hljeb, rižu i tjesteninu, može vam pomoći smanjiti rizik od raka.

Stres

Studije su primijetile da se neke žene pitaju je li im stres uzrokovao rak dojke. No, dokazi za to su loši.

Velika studija na više od 100.000 žena u Ujedinjenom Kraljevstvu 2016. nije pokazala nikakve dosljedne dokaze koji povezuju stres s rakom dojke. Još jedna analiza iz 2013. godine, koja je promatrala 12 studija u kojima je sudjelovalo više od 100.000 ljudi koji su praćeni nekoliko godina, nije pronašla vezu između stresa na poslu i raka debelog crijeva, pluća, dojke ili prostate. Međutim, poseban rad iz 2022. sugerirao je da bi mogla postojati veza između izloženosti tijela kortizolu, hormonu stresa, i raku. A još jedno ovotjedno istraživanje pokazalo je da stres uzrokuje rast i širenje raka.

Iako stres nije izravno povezan s bolešću, duga razdoblja stresa povezana su s visokim krvnim pritiskom i depresijom, navodi NHS. Također može biti teže održavati zdrav stil života, poput nepušenja i konzumiranja alkohola, tokom stresnih situacija. Ove navike mogu dovesti do povećanog rizika od raka, upozorava Cancer Research UK.

Umjetni zaslađivači

Dijetalna gazirana pića, žvakaće gume i paste za zube, uz stotine drugih proizvoda, sadrže umjetna sladila poput aspartama.

Postoje neki dokazi da aspartam, koji se koristi u proizvodima od 80-ih, može uzrokovati rak. Zbog toga je Svjetska zdravstvena organizacija u junu 2023. klasificirala zaslađivač kao "moguće kancerogen za ljude". Međutim, stručnjaci kažu da bi ga ljudi morali konzumirati u iznimno velikim količinama - više od desetak limenki dnevno - da bi imao ovakav učinak i kritizirali su UN-ovu zdravstvenu agenciju zbog izazivanja nepotrebne masovne panike.

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) postavila je prihvatljivi dnevni unos aspartama na oko 14 limenki dijetalnog gaziranog pića za osobu koja teži 70 kg. To znači da je mala vjerojatnost da će konzumirati nesigurnu količinu.

Cancer Research UK slaže se da nema uvjerljivih dokaza da umjetna sladila, poput aspartama, uzrokuju rak.

Konzumiranje tekućine iz plastične boce

Dugo se smatralo da plastične boce vode, kutije i pakiranja hrane sadrže hemikalije koje uzrokuju rak.

Bisfenol A, poznat i kao BPA, hemikalija je koja se nalazi u plastičnim bocama i spremnicima za koju se smatra da prodire u hranu i piće i remeti hormone. Kao rezultat toga, uvelike je povezan s - ali nije dokazano da uzrokuje - niz zdravstvenih problema uključujući reproduktivne zdravstvene probleme, dijabetes i pretilost.

Jedna recenzija istraživača iz SAD-a iz 2015. o kancerogenim svojstvima BPA preporučila je da bi se trebao klasificirati kao rizik od raka za ljude. Iako su studije pokazale da hemikalija uzrokuje rak, ti su eksperimenti uključivali ljudske stanice u laboratoriju ili životinje. To je vrlo različito od načina na koji bi ljudi došli u kontakt s ovim hemikalijama u stvarnom životu, upozorava Cancer Research UK.

Dobrotvorna organizacija objašnjava da su neke studije stavile puno hemikalije izravno u jednu vrstu stanica, što se ne bi dogodilo u tijelu, piše Daily Mail.