sarajevo

Održana komemoracija Dževadu Šabanagiću: Oproštaj od vrsnog violiniste, pedagoga i čovjeka

Foto: Fena

Komemoracija povodom smrti velikog bosanskohercegovačkog umjetnika, violiniste i dugogodišnjeg profesora Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu Dževada Šabanagića održana je danas u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Od dugogodišnjeg koncert majstora Sarajevske filharmonije, violiniste, pedagoga i umjetnika Šabanagića oprostili su se, osim članova porodice, prijatelji, kolege, studenti, profesorica Muzičke akademije UNSA Amila Ramović, dekan Muzičke akademije UNSA Ališer Sijerčić, violončelistica, šefica odsjeka i nekadašnja studentica Šabanagića Belma Alić, i drugi.

Profesorica Ramović prisjetila se njegovih brojnih uloga koje svjedoče o njegovom životu i karijeri, duboko utkanim u život društva, jer, kako je kazala, bio je poznat i priznat daleko izvan kruga studenata i muzičkih profesionalaca.

"Njega su kao svoga maestra osjećali i prepoznavali te cijenili građani svih domena društva. Njegov lik i djelo, reputacija dobrog čovjeka i umjetnika, isprepleteni su tako da se o njima ne može odvojeno govoriti. Oni svjedoče o rijetkom primjeru ostvarenog ideala umjetnosti koja nije skrivena iza zavjesa profesionalnih institucija, nego živi među ljudima zanesenim inspiracijom i ljubavlju prema muzici koju je Šabanagić uvijek sa sobom nosio", kazala je Ramović.

Ona i danas živi među Sarajlijama, dodala je, ali i među hiljadama članova publike širom svijeta koji su svjedočili njegovim brojnim nastupima. Posebno živi među onima koji su skupa sa njim i njegovim kolegama riskirali živote kako bi svjedočili neuništivosti duha prilikom stotina izvedbi u Sarajevu pod opsadom.

"Njegov rad danas prepoznajemo kao neizmjeran doprinos kulturnoj historiji BiH, a njegov odlazak kao veliki gubitak", rekla je Ramović.

Također je i profesorica Alić podsjetila da se umjetnički rad Šabanagića ogleda u aktivnoj solističkoj, kamernoj i orkestarskoj djelatnosti. Kao solista, nastupao je sa Sarajevskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTV Sarajevo i Simfonijskim orkestrom Mostar.

Najveći dio umjetničkog angažmana ostvario je sa Gudačkim kvartetom Kamernog teatra 55 u Sarajevu, čiji je vođa od njegovog osnivanja 1968.godine.

Kao jedan od najaktivnijih umjetnika u Sarajevu pod opsadom, Šabanagić je dao neizmjeran doprinos očuvanju kulturnog života grada u teškim uslovima ratne destrukcije.

"Od 1992. do 1995. godine sa Sarajevskim gudačkim kvartetom održao je više od 100 koncerata u Sarajevu i više od 50 koncerata na ratnim turnejama u inozemstvu", podsjetila je Alić.

Uime kolektiva OMŠ "Mladen Pozajić" i članova Udruženje muzičkih/glazbenih i baletnih pedagoga, čiji je utemelitelj bio Šabangić, direktor te ustanove Mustafa Mujbegović je naveo da je Dževad Šabanagić to Udruženje svojim dostojanstvom i ljudskošću oplemenio i učinio boljim i jačim.

"Dževad je naše Udruženje stvarao sa mišlju da muzika treba da spaja, ujedinjuje i kanališe sve energije koje žele pomoći i muzici, ali i ljepšem i boljem svijetu u kome živimo, čime nas je neizmjerno zadužio", poručio je Mujbegović.

Dževad Šabanagić je nagrađen brojnim nagradama i poveljama, kao što je Povelja Grada Sarajeva, Šestoaprilska nagrada, Zahvalnice Petog korpusa Armije RBiH, Povelja Internacionalne lige humanista za 1996. godinu i druge.

Dženaza i ukop Šabanagiću će biti obavljeni na mezarju Faletići.