Nakon napada na povratnike

Ogrešević: Trebaju li se Bošnjaci samoorganizirati kako bi se odbranili?

Ako izostane adekvatna reakcija međunarodnih i domaćih faktora, koji trebaju obezbijediti dugoročan ambijent sigurnosti za povratnike, onda moramo nešto sami poduzeti, kazao je
Dok euforija trese SDA-ovce, Ogrešević im u lice sasuo realnost

"Zaštita Bošnjaka u Republici Srpskoj mora biti naš prvi prioritet. Napadi na Bošnjake se više ne mogu i ne smiju trpjeti", upozorio je Nermin Ogrešević.

Predsjednik Narodnog evropskog saveza burno je reagirao na Facebooku na još jedan napad na bošnjačke povratnike u bh. entitetu RS.

Poslejdnji se desio prije dva dana kada je napadnut mještanin sela Gornja Kamenica Senad Sejfić ispred džamije.

Dok se vozilom kretao pored džamije, Senada su prvo opkolili, a potom pretukli Bane Jovanović i Bojan Bogićević, Srbi iz susjednog sela Donja Kamenica, objavio je potpredsjednik RS Ćamil Duraković.

"Najodgovorniji za napade su vlasti u bh. entitetu Republika Srpska, koji su na neki način i pokrovitelji. Ako to zaista žele, oni mogu spriječiti napade kroz javno i jasno izražen stav, koji će obeshrabriti počinioce, kao i kroz pravosudne i policijske strukture.

Napadi ovakve vrste moraju se pravno tretirati kao najteža krivična djela. I to mora važiti za svakog građanina na svakom pedlju Bosne i Hercegovine. Svi moraju imati ista prava i istu zaštitu vlasti i institucija. Ako ne dođe do ovakvog djelovanja, onda moraju shvatiti da sve učestaliji napadi na Bošnjake mogu biti okidač za veće konflikte.

Posebno predstavnici vlasti iz tzv. Trojke, kao lideri kompromisa, imaju odgovornost da nešto poduzmu. Njihovi partneri u vlasti baštine tradiciju iživljavanja nad Bošnjacima, pa tražim da ozbiljno porazgovaraju s njima. Evropske demokratske vrijednosti ne stanuju kod njih.

Ako izostane adekvatna reakcija međunarodnih i domaćih faktora, koji trebaju obezbijediti dugoročan ambijent sigurnosti za povratnike, onda moramo nešto sami poduzeti.

Je li možda vrijeme da počnemo raditi na samoodbrani i samozaštiti?", upitao je predsjednik NES-a.