Nermin Ogrešević: Kažeu da će Osmorka hapsiti kad preuzme vlasti, mi nećemo
Politika

Ogrešević vidi sebe na mjestu gradonačelnika Cazina: Nikšić bi bio dobar premijer FBiH

Nermin Ogrešević, lider Narodnog evropskog saveza u jutarnjem programu BHRT-a govorio je o trenutnoj političkoj situaciji u našoj zemlji. Između ostalog, osvrnuo se i na potpisivanje Sporazuma o formiranju vlasti između Osmorke i HDZ-a. Međutim, Ogrešević vidi sebe na mjestu gradonačelnika Cazina.

Potpisivanje sporazuma

Na početku razgovora prokomentirao je činjenicu da je prolongirano potpisivanje sporazuma.

“Nikšić je rekao da je Konaković preletio. Nije ga napisao HDZ. Definirali smo zajedno načela i principe. Prvo smo mi razgovarali unutar Osmorke. Onda je uslijedilo usaglašavanje. On je uređen po oblastima. Puno je elemenata, kandidatski status BiH i ispunjavanje uslova, tu smo svi saglasni. Fokus je na ekonomskim i socijalnim temama shodno općem stanju u društvu i svijetu. Moramo biti spremni za iduću godinu, bit će puno izazova socijalnog karaktera”, objasnio je Ogrešević.

Potom, kazao je kako smatra da su neki ovi procesi mogli i dinamičnije raditi. Onda je odgovorio na pitanje da li je Osmorka ujedinila međunarodnu zajednicu.

Formiranje vlasti

“Nije bilo pritisaka. Zapazio sam da je Izetbegović razgovarao sa ambasadorom Velike Britanije. Komunkacija postoji i treba postojati,. Ne mogu reći da je bilo pritisaka što se tiče NES-a i SBiH”, stava je Ogrešević.

O tome da li predsjednik HDZ-a Dragan Čović pravi i druge kalkulacije kako bi se što prije formirala vlast u BiH nakon održanih Općih izbora, Ogrešević je kazao:

“Ne bojim se takvih situacija,. Ja se samo brinem za državu, prema tome treba razdvojiti dvije stvari. Jedna je da pitanje države, ustavnih promjena, ustrojstva nije stvar Osmorke ili SDA i DF-a. Nego svih i to je naš princip. Prema tome, mislim da ta priča u smislu da je nešto već dogovoreno, da smo nešto obećali. To se mora izglasati u parlamentima. Mi smo bez obzira na status opozicije podržavali ono što smatramo da je dobro za državu, a nismo podržavali ono što nije dobro ili pravedno. Svi će biti u prilici da se u parlamentu bore za državu”, kazao je.

Na pitanje ko će biti premijer Federacije BiH, predsjednik NES-a smatra da će to biti predsjednik SDP-a Nermin Nikšić. Ogrešević vidi sebe na mjestu gradonačelnika Cazina.

“Mislim, on ima određeno iskustvo, znao bi raditi, mislim da tu neće biti problema. Mislim da je Nikšić dobar kandidat. Sebe vidim gdje god, vjerovatno kao gradonačelnika Cazina”, istakao je Ogrešević.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare