suđenje

Otac dječaka ubice obratio se sudu u Beogradu. Jednom je rečenicom Vladimir K. sve sablaznio

Vladimir K., otac dječaka ubice iz OŠ "Vladislav Ribnikar", na jučerašnjem je suđenju u odbrani govorio kako "ne može prihvatiti da neko njega smatra odgovornim za ono što se dogodilo 3. maja", saznaje Blic. Otac Koste K. optužen je da je sina učio pucati iz pištolja i učinio mu lako dostupnim oružje kojim je izvršio masakr.

Vladimir K. je na jučerašnjem suđenju iznio svoju obranu, nakon čega mu je pitanja postavljao Nenad Stefanović, glavni javni tužitelj Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu.

Kako Blic saznaje, otac dječaka ubice je na početku ročišta izrazio saučešće porodicama ubijene djece, a zatim nastavio objašnjavati kako je učinio sve da osigura oružje, čak i više od onoga što je zakonom propisano.

Na pitanje glavnog državnog tužitelja kako objašnjava da je njegov sin uzeo pištolje i ubio desetero ljudi, a ranio još petero, on je, kako saznaje Blic, eksplodirao i izbezumljeno počeo govoriti da ga tužitelj ne poštuje i vrijeđa.

"Sve vrijeme je isticao da je doktor i da su mu se cijeli život obraćali s poštovanjem i uvažavanjem", kaže izvor Blica upoznat sa slučajem.

No na pitanje kako je dječak ubica došao do oružja, njegov otac nije odgovorio.

Sve vrijeme dok je Vladimir K. iznosio svoju odbranu, roditelji ubijene djece sjedili su iza njega u sudnici. Nakon završetka suđenja vidno uznemireni napustili su sudnicu.

Za što se tereti otac dječaka ubice?

Jučerašnje ročište sudija je prekinuo zbog dužine rasprave, a danas će otac dječaka ubice ponovno pred Višim sudom odgovarati na pitanja tužiteljstva.

Za danas je predviđeno i da obranu iznese Miljana K. majka dječaka ubice.

Otac dječaka ubice, podsjetimo, optužen je da je počinio krivično djelo - teško krivično djelo protiv opće sigurnosti, jer je 13-godišnje dijete odveo u streljanu i učio ga pucati, kao i da nije adekvatno skladištenje oružja u kući.

Kako je Blic ranije pisao, postoji opravdana sumnja da je Vladimir K. godinu dana prije tragedije u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, svog 13-godišnjeg sina obučavao kako gađati mete i rukovati zračnim i vatrenim oružjem, kao i odgovarajućom municijom.

"On ga je, kako se sumnja, u tri navrata vodio u Streljački klub “Partizan Practical Shooting”, i u otvoreni prostor u Etno selo Gostoljublje u Mionici, uprkos činjenici da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovom uzrastu", piše u saopćenju tužiteljstva.

Također, sumnja se da je postupao protivno odredbama Zakona o oružju i municiji i Pravilnika o prostorno-tehničkim uvjetima za sigurno skladištenje i čuvanje oružja, jer nije osigurao uvjete za sigurno skladištenje oružja i municije, tako da budu zaključani i posebno odvojeni u sefove i slične ormare koji se ne mogu lako otvoriti.

Dva do tri mjeseca kasnije u istom streljačkom klubu Vladimir K. je sina obučavao da rukuje oružjem i gađa u siluete ljudi iz pištolja marke “Češka zbrojevka”, da bi ga 12. studenog 2022. godine odveo u Etno selo Gostoljublje, gdje je dječak pucao iz zračnog pištolja u koncentrične krugove, navodilo je ranije u saopćenju tužiteljstvo.

Optužnicom je predloženo da sud Vladimira Kecmanovića osudi na kaznu zatvora od 12 godina, majku Miljanu na dvije i po godine, dok je za vlasnika streljačkog kluba i instruktora predložena kazna zatvora od tri godine.

Inače, protiv oca i majke vode se i dva parnična postupka po tužbama članova porodica ubijenih - i to za naknadu nematerijalne štete usljed smrti bliske osobe.