sa suđenja

Roditelji ubijene djece bijesni: Strašno je ono što je otac maloljetnog ubice iz beogradske škole rekao danas na suđenju

Na Višem sudu u Beogradu danas je nastavljen krivični postupak protiv Vladimira i Miljane Kecmanović, roditelja dječaka Koste (14), koji je 3. maja prošle godine izvršio masakr u školi Vladislav Ribnikar. Kako neslužbeno saznaje portal Nova.rs, okrivljeni Vladimir Kecmanović detaljno je iznio odbranu i tvrdio da nije obučavao sina pucanju.

Rekao je i kako mu je viši javni tužitelj Nenad Stefanović u pritvor donosio fotografije i snimke ubijene djece ne bi li ga tako natjerao da prizna djelo koje mu se stavlja na teret. Kecmanović je negirao izvršenje krivičnog djela.

Nakon što je ročište završeno, mogli su se čuti komentari revoltiranih roditelja koji smatraju da je strašno i sramotno ono što je okrivljeni govorio.

Evo šta su advokati porodice Kecmanović rekli o slučaju.

"Danas smo započeli iznošenje obrane okrivljenog Vladimira, sad smo u fazi postavljanja pitanja. S obzirom na to da je suđenje zatvoreno za javnost, ne možemo iznositi više detalja", rekla je advokatica Irina Borović.

Advokat Borivoje Borović naveo je kako su opet zatražili otvaranje suđenja za javnost.

Glasnogovornica Višeg suda u Beogradu, Milica Vučković, izjavila je nakon suđenja da je iznošenje informacija s pretresa, koji je zatvoren za javnost, krivično djelo.

Suđenje Vladimiru i Miljani Kecmanović počelo je krajem januara pred Višim sudom u Beogradu, a optužnicom su obuhvaćeni i Ratko Ivanović te Nemanja Marinković, vlasnik i instruktor pucanja u streljani "Partizan praktikal šuting", u kojoj je maloljetni ubica vježbao pucanje.

Nova.rs podsjeća kako je Vladimir Kecmanović optužen za počinjenje teškog djela protiv opće sigurnosti jer je iz njegovog oružja počinjen masakr, dok se Miljani sudi za nedozvoljeno držanje oružja zbog DNK traga koji je pronađen na čahuri na mjestu zločina. Nijedno od njih ne tereti se da su počinili krivično djelo "zapostavljanje i zlostavljanje maloljetnika" i ta informacija još jednom bi mogla dovesti u pitanje odluku suda da se zbog zaštite maloljetnika suđenje zatvori za javnost.

Optužnicom je predloženo da sud Vladimira Kecmanovića osudi na kaznu zatvora od 12 godina, majku Miljanu na dvije i po godine, dok je za vlasnika streljačkog kluba i instruktora predložena kazna zatvora od tri godine.

Inače, protiv oca i majke vode se i dva parnična postupka po tužbama članova porodice ubijenih - i to za naknadu nematerijalne štete usljed smrti bliske osobe.