veliki skup

Otvorena prva Sarajevska sigurnosna konferencija

Karčić je na ceremoniji otvorenja kazao je da učesnike očekuju dva dana dinamičnih diskusija

U organizaciji Inicijative za strateške analize iz Sarajeva i partnerskih organizacija iz SAD-a, Velike Britanije, Njemačke i Bosne i Hercegovine večeras je u prostoru Gradske vijećnice otvorena prva Sarajevska sigurnosna konferencija, jedan od najvećih diplomatskih skupova ove godine u Bosni i Hercegovini.

Direktor Inicijative za strateške analize i suosnivač Sarajevske sigurnosne konferencije Hikmet Karčić na ceremoniji otvorenja kazao je da učesnike očekuju dva dana dinamičnih i interesantnih diskusija.

Ovo je tek početak

"Konferencija je rezultat dugogodišnje posvećenosti akademskom radu i međunarodnim partnerstvima, a predstavlja tek prvi projekt na kojem ćemo aktivno raditi.

Konferencija je posebno značajna zbog prisustva visokih političkih dužnosnika, što će dodatno ojačati veze između Bosne i Hercegovine i međunarodnih partnera. U programu sudjeluju i brojni akteri iz sigurnosnog sektora", kazao je Karčić.

Denis Livington, bivši ministar za Evropska pitanja u Vladi Ujedinjenog Kraljevstva i zamjenik nekadašnje premijerke Therese May, kazao je da njegova zemlja, iako je napustla Evropsku uniju, u potpunosti ostaje posvećana euroatlantskim integracijama u regionu.

"Svjesni smo da su građani ovih zemalja izuzetno posvećeni i da im je stalo da zemlje regiona postanu punopravne članice EU i NATO saveza.

Drago nam je što ćemo imati priliku da govorimo o jačanju tih integracija. Sve političke partije u Ujedinjenom Kraljevstvu izrazito su posvećene ovim procesima u zemljama zapadnog Balkana i ono što mogu istaknuti, da čak iako dođe do smjene vlasti, ova vanjska politika sigurno se neće promjeniti i ostajemo posvećeni ovom putu zemalja regiona", kazao je Livington.

Naveo je da je veoma važno što se prva Sarajevska sigurnosna konferencija odžava tačno godinu i po nakon invazije i agresije na Ukrajinu započete od strane Rusije.

Ugrožena sigurnost

"U Ujedinjenom Kraljevstvu smatramo Putinovu agresiju napadom na cjelokupnu evropsku sigurnost, stabilnost i demokratski razvoj ovih zemalja.

Drago mi je što će se na konferenciji govoriti i o novim oblicima ratovanja kao i novim oblicima prijetnji za sigurnost", kazao je Livington.

Na konferenciji će se održati sedam tematskih panela, na kojima će se govoriti o kibernetičkoj sigurnosti, transatlantskim perspektivama, geopolitici regiona te kulturnim i religijskim faktorima koji utječu na političke prilike na Zapadnom Balkanu, ali i cijeloj Europi. Na konferenciji sudjeluje 40 govornika i govornica iz 15 zemalja.

Prvu Sarajevsku sigurnosnu konferenciju podržalo je Ministarstvo nauke i obrazovanja FBiH, Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva i Cyber Security Excellence Center, zatim Institut za mir SAD-a, Ambasada Kraljevine Holandije te Fondacija Friedrich Ebert Dijalog za Jugoistočnu Europu, a sponzor događaja je i BH Pošta. Konferencija se, također, održava pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH, dr. Denisa Bećirevića.