genijalno

Ova namirnica čisti bolje od sirćeta i sode bikarbone: Sav kamenac nestaje jednim potezom

Limunska kiselina, C6H8O7, trikarboksilna hidroksi-kiselina; bela materija bez mirisa, kiselog ukusa; soli su joj citrati

Kada je u pitanju čišćenje kamenca, uglavnom se oslanjamo na sodu bikarbonu i sirće. No, ne treba zaboraviti ni limunsku kiselinu, kod nas poznatu i kao limuntos.

Za one koji žive u mjestima u kojima je tvrda voda, kamenac je svakodnevica. Ovaj bezopasni bijeli talog koji se nakuplja u uređajima koji koriste vodu, kao što su kuhala za vodu, aparati za kafu, mašine za pranje posuđa i veša, negativno utiču na energetsku efikasnost uređaja – što znači da je za zagrijavanje vode potrebno više vremena, energije, a time i novca, ali i na životni vijek uređaja.

Stoga, kamenac iz uređaja treba redovno uklanjati. I iako u lokalnoj radnji možete da kupite sredstvo za uklanjanje kamenca, ako više volite da čistite bez hemikalija, uz sodu i sirće na raspolaganju imate i limunsku kiselinu, koja je za razliku od sirćeta nema miris, a jednako je efikasna.

Limunska kiselina, C6H8O7, trikarboksilna hidroksi-kiselina; bela materija bez mirisa, kiselog ukusa; soli su joj citrati.

Nalazi se u soku od limuna, narandže, grožđa i drugog voća. Prvi ju je izolovao hemičar Karl Vilhem Šele 1874. Proizvodi se fermentacijom šećera uz pomoć gljivice Aspergillus niger, a upotrebljava se za pripremu napitaka, konzerviranje namirnica i kao sredstvo za čišćenje.

Vrlo je važna u metabolizmu svake žive ćelije, gdje nastaje iz dijela atoma ugljenih hidrata, masti i bjelančevina i prolazi kroz postupnu oksidaciju, piše enciklopedija.hr.

Napunite kuhalo vodom do četvrtine, zakuhajte, dodajte limunsku kiselinu i ostavite sat ili dva da odstoji. Dobro isperite i koristite. Kuhalo će zablistati.

Za čišćenje mašine za suđe, sipajte kesicu limuntosa u dio za tablete uključite na standardnim program. Iznenadit ćete se koliko je posuđe sjajno.

Za lavabo koji će sijati uradite sljedeće: U lavabo sipajte sodu bikarbonu i kesicu limunske kiseline. Sačekajte nekoliko minuta i nježno istrljajte spužvomi isperite vodom, piše Jutarnji.hr.