Zdrava hrana, Zdravlje

Ovaj vitamin nam je nužan za imunitet, a sadrže ga samo neke namirnice. Evo koje

Jedan od najvažnijih prirodnih saveznika u jačanju otpornosti na infekcije je vitamin D. Odgovoran je za snažan imunitet, pravilan rast i razvoj kostiju, ali i dobro raspoloženje te kvalitetan san.

Mnogi su dolaskom jeseni i zime u deficitu ovog važnog vitamina, a kako ne bili među njima potrudite se da vaše razine vitamina D cijele godine budu dovoljne, što možete ostvariti uz pomoć savjeta koje vam donosimo u nastavku.

Sunce ljeti – zdravlje zimi

Naša koža prirodno sintetizira vitamin D tokom proljetnih i ljetnih sunčanih dana prilikom izlaganja suncu od minimalno 15 minuta dnevno u periodu od 10 do 15 sati. Pritom je važno ne pokrivati lice i ekstremitete odjećom i ne koristiti kremu za sunčanje. Valja imati na umu i da će osobe tamnije puti teže proizvesti potrebne količine vitamina D pa će im trebati nešto više vremena provedenog na suncu. Također, osobe koje veći dio dana provode u zatvorenom prostoru slabije sintetiziraju vitamin D, kao i trudnice, osobe s hroničnim oboljenjima, pretile osobe, pušači i stariji od 65 godina. Stoga bi oni trebali obratiti posebnu pozornost na razine vitamina D.

PROČITAJTE  Pušenje izaziva rak pluća, ali veliki broj pušača od njega ipak ne oboli. Sada je napokon otkriveno i zašto je to tako

Dolaskom jeseni i zime zalihe vitamina D u našemu tijelu se smanjuju jer sunce više ne može prodrijeti kroz našu kožu pod kutom koji je potreban za proizvodnju vitamina D. Boravkom na suncu ljeti možemo izbjeći potencijalne probleme izazvane nedostatkom vitamina D tokom hladnijih mjeseci u godini.

Hrana iz šume i mora

Kad u jesen i zimu ponestane sunca i vitamin D se više ne proizvodi u našem tijelu, možemo ga unositi kvalitetnom prehranom. Najviše ga ima u masnoj ribi, posebno lososu, tuni, skuši, sardinama i ulju jetre bakalara, no važno je da je riba svježa, neobrađena i nekonzervirana.

Nalazimo ga i u uobičajenim namirnicama poput mlijeka i mliječnih proizvoda te u jajima, a posebice žumancu. Namirnice bogate vitaminom D koje su pogodne i za vegane i vegetarijance su gljive. S obzirom na to da ga u nekim gljivama ima znatno više, pokušajte u svoju prehranu češće uklopiti shiitake, lisičarke, bukovače ili smrčak.

PROČITAJTE  Snimak rasplamsao teorije o zdravlju Vladimira Putina: Sumnja se na dvije opake bolesti

Nažalost, vitamina D nema u mnogim namirnicama, a često ga nije lako niti unijeti dovoljno samo prehranom. Zbog toga se često preporučuje uzimanje vitamina D3 uz hranu jer je njegova apsorpcija iz tableta tada još veća.

Osigurajte si sunce

Od septembra do februara, kada je sunce slabo, našem tijelu dobro dođe mala pomoć u vidu uzimanja vitamina D3 jer se njegov deficit vrlo brzo počne uočavati. Simptomi koje možete primijetiti su sklonost infekcijama, umor i iscrpljenost, oslabljena koštana struktura koja rezultira lomovima, često grčenje mišića, loše raspoloženje, depresija, poremećaji sa spavanjem i problemi sa zubima.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare