Magazin

Ovo je nevjerovatno: Alpinizam na Manhattanu

Zamislite ovo – nalazite se gotovo 400 metara iznad Manhattana, privezani ste za vanjsku stranu nebodera, a glava vam je doslovno u oblacima. Sve ispod vas čini se kao igračke, dok vam vjetar šumi u ušima, a vi se hvatate za kablove i od pada vas dijeli samo nekoliko čeličnih niti.

Do sada, na Manhattanu nije bilo mnogo aktivnosti za ovisnike o adrenalinu, naravno ako izuzmemo one poslovne. Ali u novembru 2021. to se izmijenilo debijem City Climba. Šta je to? Treći po veličini komercijalni toranj u New Yorku, unutar koga su smješteni uredi HBO-a, CNN-a i Time Warnera dom je Edgea, najviše vanjske promatračnice na zapadnoj hemisferi, koja visi u zraku iznad 100 katova. A iznad Edgea postoji City Climb, kao što samo ime kaže, penjačko iskustvo u gradu, doživljaj koji ljubiteljima uzbuđenja pruža priliku da se preko rebrastog čeličnog ruba nebodera popnu do The Apexa, njegova vrha na 387 metara iznad zemlje (za usporedbu, Empire State Building visok je 381 metar, bez antene).

Kako navodi Tportal, City Climb tek je treća atrakcija takve vrste na svijetu. CN Tower EdgeWalk vodi na 356 metara iznad Toronta, dok australski BridgeClimb omogućuje posjetiteljima da se popnu na kultni Sydney Harbour Bridge. Za razliku od tih lokacija, za njujorški City Climb nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo ili poduka, čak niti za vodiče.

PROČITAJTE  Vlasnica ostavila kotlet ispred psa i zabranila mu da ga pojede, video je hit

– Za vodiče ne tražim ljude koji su cirkuski izvođači poput mene, penjači po stijenama ili ljubitelji avanturističkih tečajeva. Tražim ljude koji imaju dobar osjećaj za pustolovinu, ali koji su također posvećeni detaljima. Općenito, iznimno pozitivne osobe, tvrdi Anissa Barbato, direktorica City Climba i bivša akrobatkinja u cirkusima Barnum & Bailey i Big Apple Circus.

Sigurnosni protokoli City Climba iznimno su strogi i specifični za tu atrakciju. A spomenuti pozitivan stav znači da se vodiči mogu odmah pretvoriti u motivatore, ukoliko se dogodi da strah paralizira nekog od penjača.

Sam doživljaj započinje vaganjem, jer je težina penjača ograničena do 140 kilograma. Slijedi potpisivanje dokumenta o osobnom odabiru i upoznavanje s popisom onih koji ne bi trebali sudjelovati (trudnice, osobe sa srčanim problemima i vrtoglavicom, kao i nitko ispod 145 cm ili iznad 200 cm visine), a potom i alkotest. Među penjačima je najviše parova, ali su česti i „solisti“ (po cijeni od 185 dolara po osobi teško je okupiti veće društvo).

PROČITAJTE  Turski projekt u srcu New Yorka zauvijek će promijeniti vizuru Manhattana: ‘Zgrada se uvija‘
Alpinizam na Manhattanu

Na koncu, ljubitelj adrenalina dobiva plavi kombinezon, u struku vezan pojasevima s karabinerima i sajlama. Zatim skupina (najviše osam osoba) kreće do „baznog kampa“, gdje se avanturisti zakvače na metalnu šinu koja vodi do vrha zgrade. To je trenutak kad se javi najviše onih koji se kolebaju, često i odustaju.

Kad se svi pričvrste za šinu, otvaraju se vrata i slijedi izlazak na otvoreno u pratnji dvoje vodiča. Svatko za sobom vuče svoje kablove, sve dok se ne stigne na prvu stanicu – vrata koja najavljuju „zabranjeno područje“. Iza njega je The Cliff, izložena platforma na visini od 362 metra, s pogledom sve do planina Pennsylvanije, gdje se prvi put doživi koliko vjetrovito može biti na toj visini.

Tu se ujedno pruža i prilika da penjači zavire preko ruba, za što često treba podosta motivacijske vještine vodiča. Nakon ohrabrenja, svi prolaze liticu, a put onda dalje vodi na gore. Nakon The Cliffa, vrijeme je za osvajanje Apexa, vrhunca iskustva na 387 metara iznad Manhattana. Ta dionica prema trokutastom vrhu zgrade, koja ide uz 161 čeličnu stepenicu, svladava se polako, uz povremeno zastajkivanje za uživanje u pogledu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare