Politika

Palmer: Zabrinuto pratimo povećanje tenzija. Uradit ćemo sve da situacija ne eskalira

Nakon dvodnevnih razgovara s političkim liderima u BiH oko izbornih reformi, novinarima se obratio i specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu Matthew Palmer.

Odmah je na početku kazao da SAD čvrsto podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

“Uradili smo mnogo da situacija deeskalalira. Radimo da pomognemo BiH da riješi ključne presude Evropskog suda za ljudska. BiH treba da ide dalje na putu ka EU, a za to će biti potrebne i izmjene Ustava. Ali može se to uraditi i uz dejtonsku ravnotežu, dakle jedna zemlja, dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Nismo ovdje da osiguramo neko konkretno rješenje, mi pomažemo. Radimo na tome da odredimo parametre za pregovore. Nije ovo kraj procesa”, poručio je Palmer.

Kaže da pažljivo i zabrinuto prate povećanje tenzija u BiH.

“Mi vrlo pažljivo i sa zabrinutošču pratimo povećavanje tenzija proteklih sedmica kao i aktivnosti koje su im vodile. Mi smo posvećeni tome da uradimo sve što možemo da situacija ne eskalira i da vratimo osjećaj mira”, rekao je.

On je istakao da sa kolegicom iz EU Angelinom Eichorst radi na toma da pomognu BiH, a ne da zagovaraju određena rješanja.

“Nismo angažovani u pregovorima, ali pomažemo razgovore. Radimo na tome da odredimo neke parametre. Radujemo se nastavku razgovora dok smo tu, još ima puno posla da se uradi. Stranke moraju ići dalje da identificiraju prijedloge koje mogu prihvatiti”, rekao je.

“Mislim da postoji nekoliko principa, a bilo koji model koji prihvate stranke trebalo bi da bude moguće usvojiti kroz demokratske mehanizme”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare