Pfizer: U novembru ćemo za svoju vakcinu tražiti hitno odobrenje u SAD-u

60

Američka kompanija Pfizer, koja na vakcini protiv covida-19 radi s njemačkom firmom BioNTech, objavila je otvoreno pismo svog predsjednika uprave u kojem najavljuje da će u novembru tražiti odobrenje svoje vakcine kod FDA.

Farmaceutska multinacionalna kompanija objavila je otvoreno pismo, koje potpisuje generalni direktor Pfizera, u kojem navodi da na vakcini protiv covida-19 radi “brzinom znanosti” i predviđa, ako bi sve prošlo kako treba preostalih nekoliko sedmica, “u trećoj sedmici novembra” smatra da će zadovoljavati sve uvjete da od FDA traži hitno odobrenje.

Šef Pfizera navodi da su uvjeti za takav zahtjev da su sve prethodne faze prošle s pozitivnim ishodom što se tiče djelotvornosti i sigurnosti, te da je dovršena obrada najmanje polovice sudionika istraživanja vakcine nakon što je proteklo dva mjeseca otkako su vakcinisani. Upravo to su oni uvjeti za koje Pfizer tvrdi da će im “u trećoj sedmici udovoljiti”.

Naučnici širom svijeta istražuju mogućnosti razvoja vakcine protiv covida-19, a Svjetska zdravstvena organizacija trenutno prati 170 izglednih kandidata. Pet timova naučnika u svijetu završilo je s drugom fazom kliničkih testiranja i ušli su u treću. Radi se o Univerzitetu Oxford i AstraZenecu; BioNTechu, Fosunu Pharmi i Pfizeru; Novavaxu; CanSino Biologics Inc. i Institut za biotehnologiju u Pekingu; te Univerzitetu Melbourne i Institutu Murdoch.