Svijet

Plinski udar Rusije na Njemačku i Italiju! Moskva: Tehnički problemi. Berlin: Lažete!

Rusija je u srijedu pojačala energetski pritisak na Evropu, smanjujući isporuku plina kontinentu drugi dan zaredom, što je potez koji je Njemačka nazvala “političkim”.

Dan nakon što je Gazprom poručio da smanjuje isporuke plinovodom Sjeverni tok za oko 40 posto, ruski državni energetski div priopćio je da dodatno smanjuje svoje dnevne isporuke tim plinovodom za trećinu, ukupno za 60 posto, kako izvještava Bloomberg.

Ta ruska energetska tvrtka kao razlog smanjenja isporuka navela je radove na “popravku” kompresorskih jedinica njemačke kompanije Siemens, koje su ključne za funkcioniranje plinovoda, no Berlin je odbacio taj izgovor.

Gazpromov potez je “politička odluka, a ne tehnički opravdana odluka”, rekao je njemački ministar privrede Robert Habeck na press konferenciji, navodi agencija AFP, kako prenosi Radio France Internationale (RFI).

Habeck kaže da potez u srijedu u smjeru daljnjeg smanjenja isporuke pokazuje “da je to očito strategija uznemiravanja i izazivanja povećanja cijena”, ali da je sigurnost snabdijevanja za sada zajamčena.

Italijanski energetski div Eni zasebno je objavio kako ga je Gazprom obavijestio da smanjuje svoje isporuke plina za 15 posto u srijedu, bez objašnjenja, prenosi “Jutarnji list”.

Moskva je tako izvršila još veći pritisak na ionako prenapregnuta europska energetska tržišta, uzrokujući porast cijena plina za više od 25 posto.

Nekoliko evropskih zemalja, uključujući Njemačku, uvelike se oslanjaju na ruski plin za svoje energetske potrebe. No, od početka ruske invazije na Ukrajinu, one pokušavaju pronaći način da se odviknu od ruske moći.

U utrci za alternativnim izvorima energije, Evropska unija potpisala je u srijedu plinske sporazume s Egiptom i Izraelom tokom posjete šefice Evropske komisije Ursule von der Leyen Kairu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare