Politika

‘Pod lupom’: Najveći broj zabilježenih nepravilnosti imaju SNSD i SDA

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” danas je u Sarajevu predstavila preliminarni izvještaj o posmatranju Opštih izbora, te je ustanovljeno da su dugoročni posmatrači od 25. jula do 25. septembra zabilježili ukupno 1.202 nepravilnosti, među kojima se većina odnosi na preuranjenu kampanju, trgovinu mjestima u biračkim odborima i kupovinu glasova.

Najveći broj zabilježenih nepravilnosti odnosi se na SNSD (166), SDA (158), SDP BiH (71) , HDZ BiH (56) i SDS (28).

"Najveći broj izbornih nepravilnosti odnosi se na 484 slučaja preuranjene izborne kampanje u 67 opštine/gradova u BiH, od čega se 157 nepravilnosti odnose na dokazane slučajeve plaćenog oglašavanja na društvenim mrežama u vrijeme kada to izbornim zakonom BiH nije dozvoljeno, a 384 slučaja odnose na zloupotrebe javnih resursa ili funkcija u svrhu izborne kampanje u 67 opština/gradova", rekao je projekt menadžer Dario Jovanović.

Dodao je da su zabilježeni navodi o kupovini glasova i da se raspon cijene kreće od 50 do 200 KM. Posmatrači Koalicije izvijestili su o 27 takvih slučajeva u 18 opština/gradova.

Predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom” Vehid Šehić izjavio je da smo svjedoci da je došlo do trgovine mjestima u biračkim odborima od strane političkih stranaka, tako da u jednom biračkom odboru od tri člana, jedan član mora biti iz jednog političkog subjekta, a bilo je slučajeva da budu dva i tri člana, što baca sumnju na regularnost izbornog procesa.

"To pokazuje da politički subjekti još uvijek nisu shvatili izbore kao jedini demokratski način kada građani izražavaju svoju izbornu volju. Na sve moguće načine pokušavaju da reduciraju tu volju. Bez obzira na sankcije mnogi politički subjekti mijenjaju mjesto u biračkim odborima", kazao je Šehić.

Pozvao je glasače da budu ujedno i posmatrači i spriječe, ne narušavajući javni red i mir, sve nepravilnosti koje se očekuju. 

Do objave ovog Izvještaja izrečene su prve sankcije za kršenje Izbornog zakona BiH i to po prijavi za trgovinu mjestima u biračkim odborima u Jablanici.