Politika

Podžić i Nešić razgovarali o saradnji i budućim aktivnostima oružanih snaga BiH i Srbije

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog vojnog atašea Republike Srbije u BiH pukovnika Sašu Nešića.

Sagovornici su razgovarali o aktivnostima oružanih snaga dviju zemalja i izazovima koji stoje u okolnostima privremenog finansiranja u BiH.

Ministar Podžić se zahvalio vojnom atašeu Republike Srbije na mogućnosti školovanjа kadeta BiH na visokim vojnim školama u Srbiji.

Oba sagovornika su se usaglasila da se nastave zajedničke obuke pripadnika dvije vojske, kako u edukativnim centrima u Srbiji, kao što su Centar atomske, biološke i hemijske odbrane i Centar za obuku logistike Vojske Srbije, tako i u Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) i Centru za protivminsko djelovanje u BiH.

Pukovnik Nešić je napomenuo da je na snazi odluka kojom je Republika Srbija privremeno obustavila sve međunarodne vježbe dok traje sukob u Ukrajini, ali će se u budućnosti raditi na izvođenju zajedničkih vježbi.

Sagovornici su izrazili uvjerenje da će se vrlo brzo potpisati plan bilateralne saradnje Ministarstava odbrane BiH i Republike Srbije za ovu godinu.

Na sastanku su učestvovali i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i šef Kabineta ministra odbrane BiH Kemal Korjenić – saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare