Šteta je baciti

Pojedite i bijeli dio lubenice, odličan je za zdravlje, ali i za ljubavni život

Svjetski dan lubenice obilježava se 3. augusta

U bijelom dijelu (kori), koji svi bacaju, nalaze se velike količine vitamina B6, C, A, magnezija, cinka i kalija. Sadrži i aminokiselinu citrulin koja je odlična za zdravlje srca i krvnih žila.

"U bijelom dijelu lubenice su pozamašne količine citrulina (po kojem je lubenica dobila ime ili obrnuto) koje reagiraju sa našim enzimima te nastaje aminokiselina arginin za koju znamo da povoljno djeluje na kardiovaskularni sustav te jača cirkulaciju. Ponaša se slično kao Viagra, doduše znatno slabije ili bi morali pojesti baš velike količine bijelog dijela lubenice kako bi imali isti učinak kao Viagra", objasnila je jednom prilikom Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savjetovališta Olja iz Splita.

Svjetski dan lubenice obilježava se 3. augusta. Većinu lubenice čini voda i to čak visokih 92 %, ali uz to što doprinosi cjelodnevnom unosu tekućine, organizam opskrbljuje i mnogim nutrijentima. Lubenica je izvor vitamina A, B6, B1 i vitamina C, magnezija, vlakana, a sadrži samo 30-ak kalorija na 100 grama.

Odličan je izvor likopena, pigmenta koji lubenici daje karakterističnu rozo-crvenu boju, te pruža snažnu antioksidativnu zaštitu. Visoka razina likopena štiti stanice od oštećenja i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Također poboljšavaju cirkulaciju i smanjuju nakupljanje viška masnoće. Lubenica, također, doprinosi i sniženju krvnog tlaka. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda najteža lubenica bila je 159 kg, a uzgojio ju je 20123. Chris Kent iz SAD-a.

"Lubenicu često jedemo samostalno. Ipak bi osobe koje su pretile ili izbjegavaju namirnice visokog GI trebali koristiti lubenicu kao sastojak smoothie napitka te joj dodati uz crveni i bijeli dio te orašaste plodove kako bi se dobio napitak umjerenog GI. Svakako predlažem da iskoristite visokovrijedni bijeli dio lubenice", dodala je, piše 24sata.hr.

Podijelila je i nekoliko jela koja se pripremaju od kore lubenice.

Fina salata

Sastojci:

200 g kore od lubenice
2 dcl vrhnja
čajna kašičica vlasca
1 žuta paprika
100 g krastavca
sol, biber
1 kašičica maslinovog ulja
vinski ocat ili aceto balzamico

Postupak: Sastojke ravnomjerno nasjeckati na manje kocke ili pak nasjeckati u multipraktik te dodati dresing od ulja vrhnja i aceto balsamico.

Kompot

Na kocke nasjeckati koru lubenice dodati vodu i klinčić te kuhati dok ne omekša. Zasladiti po želji.

lubenica, sok, koktel

Slatko od lubenice

Sastojci:

1 kg kockica bijelog dijela kore lubenice
800 g šećera
1 l vode
klinčići
200 g sjeckanih oraha
1 limun

Postupak: Na kockice isjeckanu lubenicu prokuhati u običnoj vodi 10 minuta. Ocijeđenu lubenicu kuhati u vodi, šećeru i klinčićima. Limun isjeći na kriške. Kuhati 20 minuta te dodati sjeckani orah i kuhati još 5 do 10 minuta dok se ne postigne željena gustoća.

Slatko spremiti u pasterizirane staklenke.

Hladna juha

Sastojci:

1 kriška kore od lubenice
1 manji krastavac
200 ml jogurta
1 do 2 češnja bijelog luka
limunska trava
prstohvat kopra
1 kašičica maslinovog ulja
sol, biber

Postupak: Sastojke usitnjene dodati u blender i dobro izmiksati.