Kolumne

POLITBIRO Subotnja matineja: Ne damo Inzka, hoćemo halal-vakcine!

Bosna i Hercegovina jedini je evropski teritorij na kojem nije počela organizirana vakcinacija na okolnosti pandemije virusa Covid-19. I ne samo da smo ponovo ispali primitivni fenjeraši - to znamo odranije - nego se ovdje kolektivno nećemo cijepiti prije dalekog aprila ili maja naredne godine.

Zasluge za dotično stanje direktno snose bosanskohercegovački trutovi iz vladajuće koalicije, uhljebaški polusvijet strateški poziciniran po institucijama različitih razina. Naime, državnim i entitetskim poslovima, znaju to i vrapci na heroinu, rukovode i komanduju - što bi rekao neprevaziđeni Robert De Niro na račun nedavno prevaziđenog Donalda Trumpa - šupci, kreteni, propalice idioti, odvratnici!

Pošto su naše vladajuće sjecikese definitivno utvrdile (rugajući se domaćoj javnosti, zdravom razumu i uspostavljenoj školi mišljenja civiliziranog svijeta) da nema nikakve potrebe za prioritetnim cijepljenjem bh. građana, valjda bi se, prema stručnoj preporuci centrala SDA, DF-a, HDZ-a i SNSD-a, trebalo nastaviti sa manijakalnim kefanjem nogu i ruku, učenjem antikoronskih očenaša i protuvirusnih dova, sa posebnim akcentom na povećanu konzumaciju domaćeg meda, hercegovačkog divljeg pelina te bijeloga luka iz vlastitog uzgoja. Vlast nam, dakle, poručuje kako ih živo zaboli curak za zdravlje nacije.

Da se dokono ne bi ćakulalo o životno bitnim temama - poput brutalnog kriminala sa respiratorima, srednjovjekovnom izostanku vakcinacije stanovništva, nepostojanju famoznog puta pacijenta, nedostatku lijekova, rekordnoj smrtnosti oboljelih od korone, samoubilačkoj propusnosti državne granice, na koncu, i višegodišnjoj migrantskoj krizi, općem kokuzluku i neprimjerenom MMF zaduživanju, kriminalni politički establišment dosjetio se epohalno jedne nepoznate ikone i prilično poznatog Valentina Inzka.

U obje recentne afere za skretanje pažnje glavna uloga medijski je nategnuta Rusiji.

Prvo, jasno je da bi sa ukrajinskom ikonom mnogi ovdje mogli najebati. Navijajmo zato zajedno da sastojci strmoglavljućeg Milorada Dodika napokon skončaju u maksuz pripremljenom boršču na trpezi Vladimira Putina.

A što se bombastičnih najava takozvane rusko-njemačke zavjere protiv nesretnog Inzka trenutačno tiče, vrijedi isključivo bukvalno citirati notornog Željka Komšića - Ma, hajte, molim vas... Naime, sa Poljina je providna ujdurma neškolovanog obavještajca i njegovog političkog nalogodavca. To su, zaista, kučine i trice predsjednika Bakira i direktora Osmice. Propagandni materijal nevrijedan ikakvog interesovanja.

Uglavnom, da se mene lično pita, intelektualnu energiju snježne subotnje matineje korisnije je bilo (po)trošiti na okolnosti današnjeg javnog protesta Islamske zajednice BiH zbog eventualno mogućeg postojanja svinjskih poluproizvoda u sastavu antikoronske vakcine. Koju, inače, prethodno nije nabavio isti onaj premijer Fadil Novalić. Zbog čijeg su hapšenja - povodom bukvarskog primjera kriminala sa respiratorima - iz Islamske zajednice BiH nadigli neprimjerenu halabuku. Udruženo sa Strankom demokrastke akcije. Čiji je respiratorski premijer, narod zna, gospodin ugledni član.

Gluhobilo, samo da nam Pepu Prase ne imenuju za visokog predstavnika...

Stavovi izneseni u ovom tekstu su lični stavovi autora i ne odražavaju nužno uređivačku politiku Raporta.