Vijesti

Politička naivnost mlađahnog esdeaovca: Bakir je s Efendićem odigrao fakinsku igru u kojoj je neprikosnoven

“On je bio naš pulen za čovjeka koji je trebao da predvodi Vladu Kantona Sarajevo, pa smo se onda odlučili ovako kako smo se odlučili. Što se tiče operativne vlasti, mislim da je on jako dobar za bilo koju poziciju, da ima rezultate, tako da ne vidim razloge da se sa bilo čime drugim kalkulira.”

Rekao je to Bakir Izetbegović na sastanku koji je u junu mjesecu imao s načelnicima općina koji su iz SDA. Mislio je naravno na Semira Efendića, koji vodi sarajevsku općinu Novi Grad.

Naivno poletio pod skute stranačkog šefa

Bila je to prilično iznenađujuća izjava, jer ranije nisu išle u tom smjeru.

Efendić i Izetbegović: Podrška kao medvjeđa usluga

Šef SDA naglašavao je uglavnom kako će Efendić morati biti sankcioniran zbog onoga što je učinio – objava snimka na kojem Asim Sarajlić “završava” izbor Fikreta Prevljaka za šefa Kantonalnog odbora SDA Sarajevo. I ne samo to već i kako je “završen” Abdulah Skaka, kako u svemu operativnu podršku daje Osman Mehmedagić Osmica, šef OSA-e te još mnogo drugih kriminalnih radnji prvaka SDA.

No, čini se da je ova posljednja izjava Izetbegovića djelovala na Efendića i upravo je ona ključna u svemu onome što će se kasnije dešavati, a kulminirati danas podizanjem optužnice za saobraćajnu nesreću koju je Efendić napravio prije više od dvije godine.

Svi koji prate politiku i politička kretanja, posebno u Sarajevu, mogli su vidjeti kako se Efendić “smirio”. Činilo se kako se više on prepao kako će bez SDA, nego kako će SDA bez njega.

Kao mlađahan i u politici relativno neiskusan, izgledalo je da je Efendić poletio pod skute stranačkog vođe primamljen bombonima koje su izlazile iz Izetbegovićevih usta.

Ipak, iznenađuje to s obzirom na to da Efendić važi za vrlo paranoičnog, skeptičnog i opreznog političara, ali je očigledno strah od odmazde i eventualne političke ekskomunikacije iz SDA prevladao.

Efendić: Je li ga Bakir preveo žednog preko vode?

No, današnje podizanje optužnice mnogi čitaju kao konačni obračun SDA s Efendićem. Poznat je to i prilično rabljen metod ove stranke kada žele da se riješe kadrova koji iskoče sa stranačkih tračnica.

Proces koji će ga koštati vremena i političkog kredibiliteta

Zato je i predmet “Efendić” dvije godine stajao u ladici, a kako smo već objavili aktiviran je prije dva mjeseca kada su dostavljeni nalazi vještačenja.

Izetbegović sada može održati svoju riječ i podržati kandidaturu Efendića za načelnika i deklarativno mu dati podršku za proces koji ga čeka. Ili – prepustiti stranačkim organima na odlučivanje da li Efendića zbog procesa treba povući.

U oba slučaja, Efendića čeka težak proces koji će ga koštati vremena i političkog kredibiliteta, a možda i karijere.

Izetbegović je, prema svemu sudeći, odigrao fakinsku igru u kojoj je, a to je već dokazivao, neprikosnoven.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
TEST
TEST
8 mjeseci

Poptuno pogresna analiza!