plaćenici

Povratak Wagnera? Putin se sastao s jednim od komandanata zloglasne paravojne grupe

Sastanak predstavlja pokušaj Kremlja da pokaže kako je država preuzela kontrolu nad ovom privatnom plaćeničkom grupom

Ruski predsjednik Vladimir Putin prikazan je kako se sastaje s jednim od najviših bivših komandanata paravojne grupe Wagner Andrejem Troševom.

Putin je s njim razgovarao o tome kako bi se jedinice plaćenika mogle boriti u Ukrajini. Kremlj je saopćio da Trošev sada radi za rusko ministarstvo odbrane.

Sastanak predstavlja pokušaj Kremlja da pokaže kako je država preuzela kontrolu nad ovom izvornom privatnom plaćeničkom grupom nakon neuspjele junske pobune šefa Wagnera Jevgenija Prigožina.

On je poginuo u avionskoj nesreći u augustu.

Samo nekoliko dana nakon Wagnerove pobune, Putin je plaćenicima ponudio priliku da nastave borbu.

Predložio je da Trošev preuzme dužnost od Prigožina, izvijestio je ruski list Kommersant.

Obraćajući se Troševu, Putin je rekao da su razgovarali o tome kako "dobrovoljačke jedinice mogu izvršavati razne borbene zadaće, prije svega, naravno, u zoni specijalne vojne operacije".

"I sami ste se borili u takvoj jedinici više od godinu. Znate što je to, kako se to radi. Zate koja pitanja treba riješiti kako bi borbeni napori prošli na najbolji i najuspješniji način", rekao je Putin.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinskoj agenciji RIA da Trošev sada "radi u ministarstvu odbrane".

Odlikovani veteran ruskih ratova u Afganistanu i Čečeniji, Trošev je iz Sankt Peterburga, Putinovog rodnog grada.

Borio se u Afganistanu tokom decenija dugog rata Sovjetskog Saveza. Nakon raspada Sovjetskog Saveza služio je u ruskoj vojsci, kao i u SOBR-u, specijalnim snagama za brzu reakciju ruskog ministarstva unutrašnjih poslova.