Politika

Pozvali smo ministra Vranića na Raport. Šta znače nove mjere?

Vlada Kantona Sarajevo uvela je nove, strožije mjere zbog sve većeg broja zaraženih koronavirusom.

Jedna od stavki jeste da se radno vrijeme svim objektima skraćuje do 23 sata, umjesto dosadašnjih 23 sata, a privatna okupljanja se ograničavaju na 10 osoba.

Kontaktirali smo Harisa Vranića, ministra zdravstva Kantona Sarajevo.

"I ove mjere su blage. Ne vidi se skoro nikakva razlika u odnosu na ranije. Nadamo se da će građani poštovati mjere, ovo je samo da im probudimo svijest da je virus i dalje tu i da opasnost vreba. Do sada se nismo ponašali kako treba, nismo poštovali sve mjere i ovo je rezultat", rekao je Vranić.

"Ako je naredba do 30 ljudi u kafanama, zašto ih ima po 100? Ne možemo tako", nastavlja Vranić.

On ističe da ako nema sinergije između vlasti, kriznih štabova i građana onda rezultat neće valjati.

"Ja sam i na pressu rekao, ako građani neće da poštuju mjere, kako će onda pozivati Krizni štab da spašava stvar? Evo Krizni štab donosi mjere, građani treba da ih poštuju", ističe Vranić.

Pitali smo ga da li je današnja reakcija Vlade ustvari ponukana saopćenjem SDA, koja je žestoko kritizirala navodnu inertnost Kriznog štaba i Vlade Edina Forte.

"Pa ove mjere su donesene u ponedjeljak na sjednici. Ako vratite press-konferenciju čut ćete da sam ja rekao da ćemo ih objaviti za dan ili dva i evo danas smo to uradili. Nikad ništa gluplje nisam pročitao od saopćenja SDA. Novi Krizni štab radi tek mjesec, a oni su svoj imali evo cijelu godinu, od početka pandemije i vidimo gdje su nas doveli", zaključio je Vranić u izjavu za Raport.