povratnici u višegrad

Prije pet mjeseci brutalno pretučeni Ajša i Fadil Memišević. Istraga tapka, animiran i visoki predstavnik

Imamo nade da će počinitelj u što skorije vrijeme biti otkriven i priveden pred lice pravde, kaže Bilal Memišević
Memišević

Zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Enes-ef. Ljevaković danas je posjetio Višegrad, gdje je, između ostalog, upriličio sastanak sa predstavnicima Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Višegrad, te obišao povratnike Fadila i Ajšu Memišević.

Sastanku u prostorijama Medžlisa prisustovali su glavni imam Hasan-ef. Skorupan, članovi Izvršnog odbora MIZ Višegrad, sabornici, kao i rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva goraždanskog Refik-ef. Čaušević.

Olakšati život povratnicima

Ovom prilikom razgovarano je o stanju vjerskog života, projektima koji bi olakšali život povratnicima ovog kraja, ali i motivisali druge da se vrate u rodna mjesta.

Govoreći o napadu koji se tokom mjeseca ramazana (mart 2023. godine, op. a.) desio na povratnike Fadila i Ajšu Memišević, Predsjednik MIZ Višegrad Bilal Memišević je rekao da rukovodstvo Medžlisa čini sve na rasvjetljenju onoga kroz šta je prošla ova porodica.

Tokom posjete Memiševićima

"Bili smo prvi na licu mjesta i slike njihovog zlostavljanja smo mi kao Zajednica poslali u svijet, i tako pokazali šta su oni preživjeli. Također, tada smo pokazali kroz šta prolaze povratnici.

Nakon što je istraga na neki način stala, opet smo se uključili i animirali visokog predstavnika da se istraga o počinjenom zločinu nad povratnicima rasvijetli. Imamo nade da će počinitelj u što skorije vrijeme biti otkriven i priveden pred lice pravde.

Veliki podstrek

Ono što je najvažnije danas, vidjeli smo da se psihofizičko stanje Fadila i Ajše Memišević popravlja.

Oni su proteklih nekoliko vikenda ovdje redovni, dolaze i obikavaju se već treći put u svom životu na ove prostore i svoj toprak“, objasnio je Memišević.

Poručio je da je Islamska zajednica nositelj procesa na ovom području.

"Infrastruktura Islamske zajednice pokriva sve na ovim prostorima, te da nema Islamske zajednice i njene infrastrukture, malo bi šta ovdje ličilo na ono što sada vidimo.

Među prva tri poziva, kada se nemili događaj u porodici Memšević desio, bio je poziv reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića, to meni i kao stanovniku, ali i predsjedniku Medžlisa znači, a posebno je to značilo porodici Memišević.

Također, danas kada u Omeragićima imamo posjetu njegovog zamjenika, za nas ovo predstavlja jedan veliki podstrek i podršku“, zaključio je Memišević, prenosi MINA.