IKONA JAMAJKE

Raportova recenzija nedjeljom | Bob Marley: One Love – Legenda je zaslužila više

Prije gledanja "Bob Marley: Jedna ljubav", filma koji istražuje nekoliko burnih godina u životu reggae legende Boba Marleya, korisno je znati ko je on bio izvan njegove muzičke ostavštine.

Ostale recenzije:

Mr. and Mrs. Smith

Argylle

Fargo

Reacher

Beekeeper

Marley i njegova muzika su legendarni, čak i više od 40 godina nakon njegove smrti od raka. Muzički aspekt je ono očito. Cijene ga muzičari unutar reggae žanra i izvan njega, s utjecajem na sve poput The Police i Erica Claptona do Rihanne i Jay-Z-ja.

Marleyev život svakako zaslužuje biografski tretman, ali "Bob Marley: One Love" ne odaje pažnju čovjekovoj muzičkoj ostavštini niti istražuje utjecaj koji je stvorio izvan nje iz otočne države Jamajke.

Rijetkost je kada od filmova tražite da traju duže. Ovo je jedna od tih rijetkih prilika, jer je potrebna potpunija slika o tome ko je bio Marley i zašto je ono što je postigao toliko cijenjeno.

Uzmimo, na primjer, tim scenarista koji se bavi ključnim trenutkom u Marleyevoj karijeri - razvojem albuma "Exodus", djela koje je časopis Time nazvao "albumom stoljeća".

Scenarij i režiser Reinaldo Marcus Green (“King Richard”) ne zagrebu ni površinu zašto je album smatran takvim remek-djelom. Publika će morati ući u film s tim znanjem ako želi razumjeti što je to značilo.

Za one koji su dovoljno znatiželjni, moglo bi ih natjerati da ga potraže zajedno s drugim Marleyevim djelima. To nije nužno loša stvar, ali malo perspektive bilo bi korisno.

Ta želja za perspektivom proteže se i na druge aspekte Marleyjeva života. Poznat je po političkom aktivizmu, ali postoji malo detalja koji bi objasnili odakle je došao i zašto je odabrao određeni put, izvan svoje rastafarijanske religije. Gdje je bilo istraživanje strasti? Duša?

Ti su nedostaci donekle ublaženi imerzivnim zaokretom Britanca Kingsleya Ben-Adira, kojem biografski filmovi nisu strani, jer je glumio Malcolma X-a u "Jedne noći u Miamiju". Čini se da kanalizira onostranu prirodu koju je Marley projicirao u snimljenim intervjuima, ali nedostatak tih gore navedenih detalja ne dopušta publici da se veže za njega izvan njegove muzike.

On nije jedina osoba koju ta činjenica koči. Lashana Lynch tumači Ritu Marley, ženu Boba Marleyja, ali joj se sveukupno ne daje mnogo za djelovanje.

Međutim, opće pravilo kada film ima tim zaslužnih scenarista – “Jedna ljubav” ih ima četiri – jest da će postojati vizije koje se natječu. Ovaj odaje tu vibru.

U takvom slučaju, na režiseru filma je da oblikuje gotov proizvod, a Green u tom pogledu ne uspijeva, izbjegavajući čimbenike ili ih zaboravljajući i izlažući film kojem općenito nedostaje fokus.

“Bob Marley: Jedna ljubav” mogao je biti puno više, a u čast svojoj temi, trebao je biti.

Film je dostupan u Cineplexx i CineStar kinima