Životni stil

Recept Jamiea Olivera za zdravu pizzu. Svidjet će vam se, nemojte odmahivati glavom

Omiljeni britanski chef Jamie Oliver oduševio je svoje fanove kada je na svom YouTube kanalu pokrenuo emisiju 'Keep Cooking and Carry On', kojoj je cilj svima onima u izolaciji pomoći u pripremi brzih i jednostavnih recepata.

Jamie u svojoj online emisiji dijeli korisne kuharske savjete i trikove uz pomoć kojih je kuhanje lakše i zabavnije, a nedavno je podijelio i recept za zdravu ratatouille pizzu kojoj je baza puno lakše, prozračnije i manje kalorično lisnato tijesto umjesto klasičnog dizanog tijesta.

Sve što vam je potrebno za pripremu ovog recepta je lisnato tijesto koje možete kupiti gotovo u bilo kojoj većoj trgovini, konzervirani paradajz u komadu te hrpa povrća koje imate u frižideru.

Slavni kuhar pripremao je dvije pizze za svoju sedmeročlanu porodicu i pritom je iskoristio dva lisnata tijesta, dvije konzerve paradajza, bijeli luj, pola karfiola, poriluk, jednu papriku, nekoliko mini paradajza, pola glavice luka, jednu tikvicu, šparoge i pola butternut tikve.

U tavi je zagrijao ulje na koje je bacio sitno nasjeckani bijeli luk i svježi bosiljak, a potom dodao konzervirani paradajz koji je kuhačom skašio i pustio da se krčka na vatri. Potom je u drugu, suhu tavu poslagao krupno narezano povrće. Nakon što je povrće postalo hrskavo, slavni chef ga je usitnio nožem na manje komadiće i prebacio u šalšu da se dinsta. Postupak je ponovio sa svim povrćem.

Zatim je lisnato tijesto stavio u pleh za pečenje, premazao maslinovim uljem i stavio u rernu zagrijanu na 200 Celzijevih stepeni otprilike 15 do 20 minuta. Kada je lisnato tijesto pečeno slijedi dodavanje priloga.

U gotovi umak s povrćem dodajte malo sirćeta  i maslinovog ulja te svježi bosiljak. Sada je vaša smjesa spremna. Umak možete ravnomjerno posložiti po površini lisnatog ili ga izblendati kako bi dobili namaz te njime premazati lisnato. Jamie Oliver je u svom videu prikazao obje opcije te je na vrh dodao krupno narezane komade sira.

Po želji možete dodati i masline, mozzarellu te pizzu desetak minuta zapeći u rernikako bi se sir otopio.