RIBLJI SLOŽENAC

Recept za čuveni brudet koji bi vam mogao pošteno popraviti dan

Kod pripreme brudeta, ali i ostalih ribljih složenaca vrijedi pravilo da se sastojci ne miješaju, nego se posuda za kuhanje s vremena na vrijeme protrese kako se riba ne bi raspala

Brudet (brodet, brujet) je riblji složenac koji je nastao u davnim vremenima, i pretpostavlja se da je njegova osnova bila italijanska “tanka supa s hljebom” (brodo lungo) koja je u našim krajevima adaptirana u jelo na kašiku od riba, školjaka, mekušaca, pa čak i kamena iz mora.

Kod pripreme brudeta, ali i ostalih ribljih složenaca vrijedi pravilo da se sastojci ne miješaju, nego se posuda za kuhanje s vremena na vrijeme protrese kako se riba ne bi raspala. Uvijek se dodaje vino, ili vinsko sirće, a ako je bila jaka, rijedila se vinom ili vodom. U nastavku donosimo i recepte za ova divna jela.

Brudet na hladno

Trebat će vam:

1 kg luka
5 čehna bijelog luka
400 g pelata ili 1-2 kašike koncentrata od paradajza
450 ml ulja
2 kg miješane ribe
3-4 raka zezavca
3-4 kozice
1 lignja
1 vezica peršunovog lista
150 ml bijelog suhog vina
1 supena kašika vinskog sirćeta
1 feferon
sol, biber
šakica kapara
ružmarin

Priprema:

Očišćenu ribu narežite na krupnije komade, posolite i pobiberite. Luk izrežite na polumjesece, bijeli luk i peršun usitnite. Pelate zdrobite rukom. Na dno posude ulijte maslinovo ulje, posložite oko četvrtine luka, stavite dio ribe, malo kapara te bijelog luka i peršuna. Slažite dalje istim redom.

Pred kraj stavite pelate, kapare, feferon i malo ružmarina. Podlijte vodom i vinom (možete i povećati udio vino pa kuhati bez vode). Tekućine treba biti toliko da pokrije ribu. Protresite da se malo izmiješa, stavite kuhati na srednje jaku vatru i poklopite. Kada zakipi, otklopite i kuhajte na sasvim laganoj vatri. S vremena na vrijeme protresite.

Kada luk omekša, dodajte kašiku sirćeta i kuhajte još petnaestak minuta.

Pustite da malo odstoji i poslužite s palentom.