Politika

Rekonstruirana Vlada USK, zamijenjeno pet ministara

Zastupnici u Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK) na današnjoj su vanrednoj sjednici usvojili Prijedlog o rekonstrukciji aktuelnog saziva kantonalne vlade.

Zamijenjeno je pet ministara, pa je tako sada Ines Pušac ministrica pravosuđa i uprave, Samra Mehić novoizabrana ministrica privrede, Muris Halkić ministar zdravstva, Almin Hopovac ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta, dok je Samir Jašaragić preuzeo poziciju kantonalnog ministra za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida.

Nakon toga usvojen je i ovogodišnji Finansijski plan i program Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona, čime su stvoreni svi preduslovi za isplatu martovske plate zdravstvenim radnicima.

“Zahvaljujem se bivšim ministrima koji su u proteklih 28 mjeseci dali svoj doprinos u radu ove vlade, međutim moramo biti svjesni svojih mandatskih pozicija i da se one mogu mijenjati gotovo na dnevnom nivou. Ovakva politička odluka je ranije predviđena i danas realizirana, tako da nastavljamo raditi s novih pet ministara. Danas sam također razjasnio i zašto se ovoliko čekalo na usvajanje Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja USK, a razlog je isključivo u tome da dva prethodna prijedloga nisu bila adekvatna, odnosno prihvatljiva domovima zdravlja i Kantonalnoj bolnici u Bihaću koji uslijed pandemije koronavirusa imaju posebne potrebe i dodatne troškove. Zato je napravljen i poseban plan i program, u kojem će učestvovati i Vlada USK”, kazao je kantonalni premijer Mustafa Ružnić.

Predsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona Razim Halkić porekao je kako su rekonstrukcija Vlade i usvajanje Finansijskog plana Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja bili uvjetovani jedno drugim.

“Usvajanjem Poslovnika o radu Skupštine USK omogućit će se nesmetan rad i nećemo više biti u situaciji da eventualno ne možemo ni usvojiti dnevni red. Upravo zbog toga je cijela situacija ispolitizirana i došlo je do nagađanja o nekom uvjetovanju, što apsolutno nije istina”, ustvrdio je Halkić.

Na današnjoj sjednici imenovano je i novo rukovodstvo Skupštine, koje će kao predsjedavajući predvoditi Razim Halkić iz Socijaldemokratske partije (SDP)Povezani postovi: