Vijesti

Roditelji djece oboljele od raka traže duže bolovanje: ‘Kćerka se liječila u Turskoj, a ja sam ostao bez plaće jer sam morao na neplaćeno’

Maligne bolesti su jedan od vodećih uzroka smrti djece u razvijenim zemljama, uprkos tome što je primijetan konstantan napredak u liječenju ovih oboljenja.

Nažalost, veliki broj djece i u Bosni i Hercegovini ima dijagnozu malignih bolesti.

Roditeljska borba

Od saznanje da je dijete bolesno, život porodica se iz korijena mijenja, a roditelji su suočeni i sa dodatnim problemima koje nameće sistem u bh. društvu. Jedan od njih je nemogućnost korištenja dužeg bolovanja u periodu dok se dijete liječi.

Zato je Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” pokrenulo značajnu inicijativu, čijim bi se prihvatanjem značajno olakšalo roditeljima oboljele djece. Udruženje je pozvalo sve kantone u Federacija Bosne i Hercegovine da hitno podrže inicijativu za ostvarivanje prava bolovanja roditelja djece oboljele od raka.

Atifa Buldić-Bešić, glasnogovornica Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”, za Raport kaže kako je akcent stavljen na rješavanje problema bolovanja roditelja djece oboljele od malignih bolesti te obnavljanja inicijative na tu temu. Inicijativu su uputili prema odborima za zdravstvo i rad i socijalnu zaštitu, te Komisiji za zaštitu ljudskih prava i sloboda Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Buldić-Bešić: Tri cilja

“Naša incijativa ima tri osnova cilja, a to je ostvarivanja prava na bolovanje roditelja/staratelja djece oboljele od malignih bolesti tokom aktivnog liječenja, te da roditelji za vrijeme korištenja bolovanja imaju pravo na 100 posto zarade, radi intenzivne njege i brige o djeci. Naš posljednji zahtjev je da se ukine potreba prisustva roditelja na komisiji za bolovanje. To stvara veliki problem roditeljima, posebno onima koji su sa djetetom na liječenju u inostranstvu”, kazala je Buldić-Bešić.

Pojašnjava da bi se ovo pravo moglo ostvariti kroz izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju Federacije BiH.

“Mi smo održali sastanak 2. marta ove godine u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH sa predsjednicima i članovima Odbora za zdravstvo, Odbora za rad i socijalnu zaštitu i Komisije za zaštitu ljudskih prava i sloboda. Podršku su nam dali Odbor za rad i socijalnu zaštitu i Komisija za zaštitu ljudskih prava i sloboda, dok nam iz Odbora za zdravstvo nije pružena većinska podrška. Međutim, mi tu nismo stali, išli smo dalje. Nakon toga su Odbor za rad i socijalnu zaštitu i Komisije za zaštitu ljudskih prava i sloboda sastavili prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH, koji je zatim upućen u parlamentarnu proceduru”, kazala je Buldić-Bešić.

Između ostalog, kazala nam je da je sada Vlada Federacije BiH uputila ovaj prijedlog na očitovanje kantonima.

“Mi smo već imali komunikaciju sa nekim ministarstvima zdravstva u određenim kantonima. Ministri zdravstva USK i ZDK su prijedlog podržali usmeno, a uskoro ćemo imati i sastanak sa ministrom zdravstva SBK. Dakle, pretežno su se svi izjasnili pozitivno i kazali da će neće biti problem. Želimo sada da se i pismeno izjasne. Trebali bi to hitno uraditi jer su planirane još samo dvije sjednice Parlamenta do kraja mandata”, istaknula je Buldić-Bešić.

Međutim, kako kaže, od svog cilja neće odustati jer znaju koliko ovo znači roditeljima koji prolaze vrlo teške trenutke.

“Ukoliko cijeli proces bude trajao još pet godina, mi nećemo odustati. Sada je na institucijama i vlastima, koliko će brzo ići. Neki roditelji dobiju ili daju otkaz u trenucima kada su im finansije najpotrebnije. Daju otkaz jer nemaju drugog izbora. Mi roditelji znamo koliko je teško kada se nađeš u situaciji da se dijete bori sa malignom bolešću i koliko novca za to treba. Značilo bi nam da se pravo roditelja na bolovanje sistemski riješi”, kazala je Budlić-Bešić za naš portal.

Svoje i iskustvo svoje porodice s nama je podijelio Elmir Pašanbegović, otac sedmogodišnje Hane, kojoj je teška bolest dijagnosticirana s nepune dvije godine.

Iskustvo oca iz Zenice

Elmir kaže da je Hana u martu 2017. godine otišla u Tursku na liječenje. Iako se činilo da je pobijedila bolest, 23 mjeseca kasnije rak je ponovo napao Hanin organizam.

Djevojčica Hana Pašanbegović sa ocem

“Preciznije, moja kćerka je 2017. godine liječenje nastavila u Turskoj. Tada sam prema zakonu imao pravo na bolovanje od godinu. Međutim, nakon što se curici vratila bolest 2019. godine, liječenje smo ponovo nastavili u Turskoj. I tada je već bio na snazi novi zakon. Imao sam pravo na bolovanje na osnovu njege koje može trajati devet mjeseci u toku jedne godine. Međutim, mi smo u Turskoj na intenzivnom liječenju bili godinu dana. Fond nije plaćao liječenje, mi smo to finansirali iz vlastitih sredstava i uz pomoć prijatelja. Onda se dešava situacija da sam nakon devet mjeseci bolovanja bio primoran da idem tri mjeseca na neplaćeno odsustvo. Nakon svih tih silnih troškova, tri mjeseca nisam imao primanja. Nije bilo jednostavno”, priča Pašanbegović.

Kaže da je u stalnom kontaktu i sa drugim roditeljima koji imaju slične probleme.

“Trenutno smo u Zenici. Jučer smo došli iz Turske, gdje je Hana imala kontrolu. Svi imamo isti problem. U Turskoj se trenutno liječi jedan dječak iz Sarajeva, a ocu uskoro ističe bolovanje i on ne zna šta da radi. Mora se vratiti na posao ili uzeti neplaćeno odsustvo”, kazao je Pašanbegović za Raport.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
KĆERKA SE LIJEČILA U TURSKOJ, A JA SAM MORAO UZETI NEPLAĆENO I TRI MJESECA SAM BIO BEZ PRIMANJA: RODITELJI DJECE OBOLJELE OD RAKA TRAŽE DUŽE BOLOVANJE | Ilidza grad
20 dana

[…] Buldić-Bešić, glasnogovornica Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”, za Raport kaže kako je akcent stavljen na rješavanje problema bolovanja roditelja djece oboljele od malignih […]