zemlje BRICS-a stvaraju novu valutu, Rusija, novac, valute
Ekonomija

Rusija najavljuje da će zemlje BRICS-a razviti novu, zajedničku valutu

Sergej Lavrov izjavio je da će Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika – zemlje BRICS-a – razgovarati o tome da razviju zajedničku valutu.

Razgovori bi trebali početi na predstojećem samitu grupe u augustu koji će se održati u Južnoafričkoj Republici.

“U tom smjeru se kreću i inicijative koje su nedavno izrečene o potrebi razmišljanja o kreiranju vlastitih valuta koje bi pravile zemlje BRICS-a”, rekao je Lavrov.

On se susreo sa Tete Antoniom u Luandi, glavnom gradu Angole

Lavrov je istakao da Rusija također podržava ideju o reformi Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. To podrazumjeva da se poveća zastupljenost afričkih, azijskih i latinoameričkih država.

Dodao je da je upoznao angolskog kolegu sa situacijom u Ukrajini. On mu je ‘skrenuo mu pažnju na akcije Zapada’, koji “godinama koristi Ukrajinu za vođenje hibridnog rata protiv Rusije”.

“Ukrajina je takođe iskorištena za vođenje kolonijalne politike prema stanovništvu Ukrajine koje priča ruski jezik“, rekao je Lavrov.

Naglasio je da je Moskva, kako bi zaustavila ovaj “antiruski kurs” i spriječila pretvaranje Ukrajine u “teritoriju za kreiranje prijetnji za Rusiju”, pokrenula “specijalnu vojnu operaciju” prošlog februara.

Ministar Antonio je rekao da Angola podržava princip nemiješanja. Pozvao je Rusiju i Ukrajinu da proglase prekid vatre i započnu dijalog.

BRICS je ekonomsko savezništvo koje čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare