Svijet

SAD bi mogle dobiti 51. saveznu državu. Zastupnički dom glasao ‘za’, čeka se Senat

Američki Zastupnički dom je drugi put u manje od godinu dana tijesnom većinom glasao za to da District of Columbia (D.C.) postane 51. savezna država, no tu odluku mora potvrditi Senat u kojem će naići na protivljenje republikanskih zastupnika.

Donji dom Kongresa, u kojem većinu imaju demokrati, glasao je s 216 glasova za i 208 protiv za inicijativu da američka prijestolnica postane savezna država.

Stanovnici Washingtona većinski podržavaju demokrate pa bi kao savezna država u gornji dom Kongresa donijela još dva demokratska senatora, što bi promijenilo ravnotežu moći u Senatu u kojem je trenutno 50 demokrata i 50 republikanaca. Demokrati desetljećima pokušavaju dati status savezne države D.C.-u, a ovaj put su ohrabreni izborom Joea Bidena za predsjednika i kontrolom nad dva doma Kongresa.

PROČITAJTE  Još jedan snažan zemljotres pogodio Grčku

Posljednji teritoriji koji su dobili takav status bili su Havaji i Aljaska 1959. godine.

Demokrati tvrde kako bi to riješilo nekoliko stoljeća nepravde za više od 700 hiljada američkih državljana koji plaćaju savezne poreze, bore se i pogibaju u ratovima, služe u porotama, a ne mogu glasati u Senatu ili Zastupničkom domu.

Nova savezna država zvala bi se “Washington, Douglass Commonwealth“, po prvom američkom predsjedniku Georgeu Washingtonu i Fredericku Douglassu, bivšem robu koji je u 19. stoljeću postao slavni borac protiv ropstva.Povezani postovi: