Politika

Saslušavaju se prvi svjedoci o sumnjivoj diplomi Sebije Izetbegović. Evo hronologije slučaja

Istraga o načinu na koji je Sebija Izetbegović stekla svoje diplome se čini se zahuktava.

Naime, jučer su saslušani prvi svjedoci koji trebaju dati detalje o načinu školovanja direktorice KCUS-a i supruge predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Poziv na saslušanje koje je dobio svjedok (identitet poznat redakciji)

Kako je sve krenulo?

O studiranju i misterioznim akadamskim napredcima Sebije Izetbegović se već dugo špekulira, a mediji su objavljivali i brojne dokaze o tome da Izetbegović nije imala dovoljni visok prosjek, pa do sumnjive dokumentacije iz Zagreba gdje je navodno studirala.

Ugledna dr. Zehra Dizdarević ranije je u nekoliko navrata govorila da Sebije Izetbegović nije zaslužila akadamsku titulu, tvrdeći da su joj drugi pa i ona sama pomagali u tome da dobije određene titule.

Cijeli priču ponovo je raspakovao dr. Asim Kurjak, njen mentor na doktorskoj disertaciji. Iako je dao nepreciznu i pomalo traljavu izjavu, ono što je iz njegove izjave ostaloupitno jeste njeno studiranje u Zagrebu.

Pored toga, već ranije su mediji osporili način na koji je Sebija Izetbegović izabrana u zvanje asistenta s prosjekom koji nije imala, te šta je i koliko je ispita polagala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Iako je Sebija Izetbegović preko medija koje drži pod kontrolom plasirala navodni index zagrebačkog fakulteta, iz te ustanove nisu mogli potvrditi njegovu autentičnost. Jasno je to rečeno i rektoru UNSA-e Rifetu Škrijelju koji je tražio detalje.

Odgovor koji je dobio Škrijelj iz Zagreba

“Uvidom u arhiv Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu utvrdili smo da je Sebija Izetbegović, rođena 6.aprila 1960.godine u Titogradu, Republika Crna Gora bila upisana u prvu godinu postdiplomskog studija Ultrasound ic clinical medicine u akademskoj 1992/1993.godini pod matičnim brojem studenta 4690114. U dosijeu imenovane ne postoji dokumentacija na temelju koje bismo mogli potvrditi vjerodostojnost indeksa i izdati uvjerenje o položenim ispitima – sadržanim u indeksu”, navodi se u odgovoru dekana Medicinskog fakulteta u Zagrebu Marijana Klarice iz jula ove godine.

Zanimljivo je da Škrijelj nije mogao dobiti ni podakte sa Medicinskog fakulteta u Sarajevu, odnosno da su mu poslali djelomične podatke na osnovu kojih nije moguće rekonstruirati njen akademski put do kraja.

Nakon svega toga, uključilo se Tužilaštvo Kantona Sarajevo, ali ne svojevoljno po službenoj dužnosti nego po zaključku Skupštine Kantona Sarajevo.

Molba koju je poslala Sebija Izetbegović

Iako je to zatraženo prije nekoliko mjeseci, aktivnosti su se tek pokrenule nakon što je zastupnik i predsjednik NiP-a Elmedin Konaković uputio zvanično pitanje zašto je Tužilaštvo inertno i da li postoje određeni pritisci zbog ovog slučaja.

Interesantno je da je ovo već druga istraga koja se vodi u istom Tužilaštvu protiv Sebije Izetbegović.

Prva se tiče korištenja malina-respiratora na KCUS-u. Naime, istraga je pokrenuta nakon što je Raport objavio pismo anestaziologa u kojem upozoravaju na pogubnost malina-respiratora za pacijente i na katastrofalne uvjete koji su bili u tadašnjem Posebnom-respiratornom centru.

KCUS je jedina medicinska ustanova koja je priključila sumnjivo nabavljene respiratore, i to nekoliko dana pred svjedočenje direktorice Izetbegović u aferi ‘Respiratori’ na kojem je kazala da su respiratori super i da se svi koriste. Kasnije ih je isključila.

I u tom predmetu saslušano je nekoliko svjedoka, ali pomaka čini se još nema.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare