male tajne

Savršena kukuruzna lijena pita: Tajna je u dva sastojka

Kukuruzna pita je starinsko i omiljeno jelo koje se priprema jednostavno i od jeftinih sastojaka koje svi imamo u kući. Osnovi sastojci su kukuruzno i pšenično brašno, kisela voda i ulje. Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu pitu koja se neće mrviti i koja će duže ostati svježa. Donosimo vam osam savjeta za najmekšu, najvazdušastiju pitu koja se ne mrvi.

Koristite grubo mljeveno kukuruzno brašno

Osnova svake pite jeste kukuruzno brašno. Za još bolji ukus, potražite grubo mljeveno kukuruzno brašno jer ono sadrži klicu i ljusku, pa ćete dobiti ukus nalik mekanom hljebu od cijelog zrna. Ali, ukoliko pravite pitu sa grublje mljevenim kukuruznim brašnom, trebalo bi uvijek da je stavljate u frižider i zamrzivač.

Koristite bijelo kukuruzno brašno

Iako mnogi biraju žuto kukuruzno brašno, to je ipak greška koja može utjecati na ukus. Bijelo kukuruzno brašno pravi se od istih dijelova biljke kao i žuto, ali ima finiji i suptilniji ukus.

Dodajte cijela zrna kukuruza

Poboljšajte okus i teksturu proje tako što ćete dodati cijela zrna kukuruza. Za početak možete dodati pola šolje kukuruza.

Obavezno dodajte pšenično brašno

Važno je da pored kukuruznog uvijek koristite i pšenično brašno u preporučenim količinama. Pšenično brašno je vrlo važno vezivo, a ukoliko ga ne dodajete ili koristite male količine, rizikujete da vam se pita mrvi i bude shuvlja.

Dodajte pavlaku

Sljedeći put kada budete pravili proju obavezno dodajte i pavlaku. Pavlaka sadrži mliječne kiseline koje omekšavaju pitu. Tekstura će biti mnogo bolja i mekša jer pavlaka omogućava povezivanje svih sastojaka. Da biste ublažili kiselkast ukus, možete dodati i malo vanile u prahu.

Ubacite malo majoneza za mekšu teksturu

Dodavanje ulja ključno je kako se pita ne bi mrvila. Ulje zadržava vlažnost čineći pitu mekom. Možete staviti komadić putera na vrh pite kad je izvadite iz rerne. Drugi trik sastojak, pored pavlake, jeste majoneza. Majoneza je kombinacija ulja, žumanca i šećera koja će omekšati pitu i omogućiti joj da ostane meka duže vreme.

Ostavite pitu da odstoji prije pečenja

Prije nego što ispečete proju, obavezno je ostavite da odstoji bar 10 minuta. Za to vreme će se gluten u brašnu opustiti, što će učiniti proju još mekšom. Još jedan koristan savjet jeste da pomiješate kukuruzno brašno i jogurt (ili pavlaku) nekoliko sati prije spremanja, kako bi zrna omekšala.

Ne sijecite pitu dok je vruća

Posljednji, ali veoma važan korak jeste rezanje proje. Koliko god bili gladni, izbjegnite rezanje čim izvadite proju iz rerne. Ostavite da odstoji bar 15 minuta, jer u proji još uvijek ima pare od toplote. Ukoliko je odmah isiječete, ona će nestati, a proja će biti suha. Ovo je posebno važno za središnji dio koji se posljednji ispeče.