Politika

Schmidt danas čestitao članovima Predsjedništva: Zastupate interese svih građana

Visoki predstavnik Christian Schmidt čestitao je novoizabranim članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine – Denisu Bećiroviću, Željki Cvijanović i Željku Komšiću. Poželio im sreću u zajedničkom radu za dobrobit svih građana BiH. Naglasio je značaj brzog formiranja vlasti. Kao i provođenja prioritetnih reformi kako bi BiH ostvarila status kandidata za članstvo u EU u decembru. Te postigla napredak u euroatlantskim integracijama.

Dobrobit svih građana

Pismo visokog predstavnika prenosimo u cijelosti:

“Koristim ovu priliku da Vam čestitam na izboru u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Poželim puno uspjeha u budućem zajedničkom radu na dobrobit svih građana BiH.

Preuzimanje ove dužnosti nosi veliku odgovornost za budućnost BiH. Vi, kao članovi Predsjedništva, zastupate interese svih građana BiH. Svih njenih konstitutivnih naroda i ostalih – bez razlike. Bit ćete u poziciji da oblikujete javni diskurs. Da spajate ljude i da na pozitivan način doprinesete osiguranju političke stabilnosti, jedinstva i održanja mira. Imamo zajedničku odgovornost za zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH. I za ubrzanje reformskih procesa. Svi ovi napori imaju za cilj da osiguraju da Bosna i Hercegovina bude stabilna i prosperitetna zemlja poželjna za život. Te da spriječe daljnji odlazak mladih ljudi. Što je problem koji ekonomski, socijalno i politički ugrožava same temelje BiH.

Brzo formiranje vlasti na svim nivoima mora biti najviši prioritet. Nakon čega slijedi nastavak reformi koje unapređuju evroatlantsku integraciju BiH.

Evropska budućnost BiH je neosporna i predstavlja najvažniji strateški vanjskopolitički prioritet. Do decembra ove godine, Evropska unija bi mogla donijeti ključnu odluku o kandidatskom statusu BiH. Opredjeljenje Predsjedništva Bosne i Hercegovine da ispuni preostale važne prioritete neophodne da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status u Evropskoj uniji ima najveći značaj. Pozivam vas da, zajedno sa svima onima koji imaju političku odgovornost, fokusirate napore na postizanje rezultata u cilju izgradnje temelja za integraciju u EU. Pripremiti zemlju za evropsku budućnost je historijski zadatak.

Prioritetan zadatak

Po mom mišljenju, drugi predstojeći izazovi koje treba rješavati su jačanje jedinstva države, deblokiranje imenovanja u nekoliko državnih institucija. Kao i borba protiv korupcije u svim sferama društva, osiguranje ekonomskog razvoja i reformi i provođenje dugoočekivane ustavne reforme. Usvajanje i implementacija nediskriminatornog zakonodavstva je prioritetan zadatak izabranih organa vlasti u BiH. Međunarodna zajednica je spremna podržati ove napore.

Ured visokog predstavnika i ja lično smo spremni da vam pomognemo na tom putu i podržat ćemo Vas u Vašem radu.

Očekujem da ćemo sarađivati i ubuduće.

Koristim ovu priliku da Vam uputim izraze mog najdubljeg poštovanja”, navedeno je u pismu Schmidt.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare