Politika

Schmidt: Dodik me zvao na njegovo privatno imanje da popijemo rakiju

Christian Schmidt u intervju za BN televiziju je kazao u kakvom je odnosu sa članom Predsjedništva BiH, Miloradom Dodikom, ali se osvrnuo i na trenutno politička dešavanja u našoj zemlji.

Na samom početku kazao je kako ga prihvata i predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić.

“Mogu samo reći da sam u punoj funkciji, da sam nastupao u Vijeću sigurnosti, idem u Beograd  i tamo me prihvataju Aleksandar Vučić i patrijarh. A, kada imam blagoslov Crkve, onda to mora biti to, ističe Schmidt, a onda se osvrnuo na odnos sa Dodikom:

“Milorad Dodik i ja se poznajemo već  godinama, imam poziv da dođem na njegovo privatno imanje. Možda možemo o tome pričati kasnije. Prvo ćemo raditi, ja sam Nijemac, pa ćemo onda piti rakiju, rekao je Schmidt.

Na izričito pitanje, da li je Bosna i Hercegovina uvela sankcije Rusiji, Schmidt aže:

“Ja tu priču ne mogu da shvatim, da se priča preko ruskog ambasadora u New Yorku, u smislu da se zemlja ocrni. Situacija je bila takva da, izuzimajući Sjevernu Koreju i dvije-tri zemlje, niko nije odbio Rezoluciju. Ja mislim da se radi o tome da se vodi rat protiv nedužnih ljudi. Ukoliko čak i Srbija se tako ponaša, onda bi svakom ovdje trebalo da bude jasno i da kaže – da, ja shvatam to i ne želim da se ljudi ubijaju, mi želimo mir! A to je bio sadržaj Rezolucije i ja u svakom slučaju podržavam da se ona potpiše.

Kada je riječ o odnosima tri konstitutivna naroda u BiH, Schmidt smatra da je potrebno mnogo vise zajedničkih napora i razgovora, kako bi se prevazišli problem, a mnogo manje gledanja u prošlost.

“Moja vizija nije da međunarodna zajednica nameće rješenja, to moraju biti nezavisni građani koji će o tome odlučivati. Mi možemo uvesti standarde koji postoje u EU. Ja bonska ovlašćenja koristim samo onda kada to nije moguće izbjeći. Moj cilj je da nakon 30 godina dejtonske strukture budu  prošlost, a da buduće generacije to rade onako kako njima odgovara. Tako dugo mi moramo da ostanemo tu i pomognemo , iako je to ponekad neugodno”, rekao je Schmidt.

Govoreći o predstojećim izborima u BiH, visoki predstavnik u BiH aludirajući na odluku o finansiranju koju je nametnuo, rekao  da će “u svakom slučaju  biti izbori”.

“Ja neću reći koga trebate birati, ali želim u prvom redu mladoj generaciji reći: iskoristite mogućnost da učinimo ono što možemo da građani imaju osjećaj da njihov glas vrijedi tačno onoliko koliko je to zamišljeno. U samoj predizbornoj kampanji bih predložio da se ne iscrpljuju snage u međusobnoj političkoj borbi, kao borbi bikova, već da ponude odgovore na stvarna pitanja i problem ljudi”, poručio je Schmidt.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare