Politika

Schmidt kod Kavazovića: Razgovarali o Inzkovom zakonu. Reis iznio stav Islamske zajednice

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt posjetio je danas reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića.

Prilikom sastanka razmijenjena su mišljenja o važnim pitanjima uloge vjerskih zajednica i nevladinih organizacija, njihovom mogućem doprinosu razvoja društva, kao i trenutnoj političkoj situaciji, piše Preporod.

Reisu-l-ulema je iznio mišljenje da bi bilo dobro pokrenuti dijaloške aktivnosti u okviru kojih bi priznati pojedinci iz akademskih, kulturnih i drugih važnih institucija i nevladinih organizacija dali značajan doprinos unutrašnjem dijalogu u bosanskohercegovačkom društvu. U tim aktivnostima bi mogli uzeti učešća i pojedinci, pripadnici i članovi Islamske zajednice.

Naglasio je da tradicionalne vjerske zajednice: Jevrejska zajednica, Katolička crkva, Srpska pravoslavna crkva i Islamska zajednica već daju svoj doprinos ozdravljenju društva kroz programe međusobnog dijaloga kojim se intenzivno bave neposredno, ali i kroz Međureligijsko vijeće.

Razgovarano je i o Krivičnom zakonu koji je nametnuo bivši visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko. Reisu-l-ulema je iznio stav Islamske zajednice da bi bilo dobro da Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine glasanjem potvrdi izmjene Krivičnog zakona koji zabranjuje negiranje genocida i veličanje presuđenih ratnih zločinaca.

U slučaju da Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine odluči da unese vlastite amandmane, onda se trebaju poštovati slijedeće karakteristike:

a) Trenutno važeći Krivični zakon u koji su uključeni amandmani visokog predstavnika Valentina Inzka ostaje na snazi sve do momenta eventualnog dodavanja novih amandmana i njihovog usvajanja od strane Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

b) Zakon treba biti usklađen sa evropskim i međunarodnim standardima koje je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine već usvojila;

e) Zakon treba da se odnosi na pojedince koji su presuđeni počinioci genocida, odnosno ratnih zločina, pri čemu se jasno naglašava da narodi ne mogu biti karakterizirani kao zločinački.

Reisu-l-ulema je dao podršku visokom predstavniku Christianu Schmidtu za njegov dosadašnji rad i zamolio ga da bude strpljiv i ustrajan u očuvanju Bosne i Hercegovine kao i da preduzima što je potrebno kako bi naša država u mirnoj atmosferi nastavila svoj siguran put prema euroatlantskim integracijama.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare