Vijesti

Serwer: Sankcionisati one koji zagovaraju nezavisnost RS

Novoizabrani predsjednik SAD se mora konsultirati s Evropljanima o regiji Balkana, rekao je danas profesor sa Škole za napredne međunarodne studije na Johns Hopkins Univerzitetu Daniel Serwer, govoreći pred Komitetom za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država u kojem se raspravljalo o politici nove administracije za regiju Balkana.

„Biden bi trebao konsultirati Evropljane o regiji Balkana“, kazao je.

I Serwer je istakao značaj Daytonskog mirovnog sporazuma u zaustavljanju krvavog rata u BiH, ali i ukazao na njegove nedostatke za daljnji napredak zemlje. Kazao je da Dayton služi interesima „etničkih pljačkaških barona“, od kojih „jedan naoružava svoju državnicu za otcjepljenje, drugi ga ohrabruje, a treći se žali“.

Istakao je kako bi SAD trebala pritisnuti Evropsku uniju da sankcionira one koji zagovaraju nezavisnost entiteta Republika Srpska.

„SAD bi trebale pritisnuti Evropljane da sankcioniraju one koji zagovaraju neovisnost RS te da ojačaju i premjeste svoje trupe, uz vidljivu podršku SAD, u Brčko kako bi blokirali secesiju. SAD bi trebale blokirati prekomjerno rusko naoružavanje entitetske policije, kao i hrvatsko i srbijansko političko uplitanje“, kazao je Serwer.

Dodao je da Evropa i SAD žele postdejtonsku BiH koja se može kvalificirati za članstvo u EU.

„Takva BiH neće se temeljiti na etničkoj podjeli moći, već na većini građana koji biraju svoje predstavnike. Kantoni i entiteti, kao i etnički veto i ograničenja, nestat će.  Amerikanci i Evropljani trebali bi pozdraviti mogućnost novog građanskog ustava. Niko izvan BiH ne može reformirati njen Ustav. Potreban je narodni pokret. Sjedinjene Države, zajedno s Evropljanima, trebaju zaštititi taj narodni pokret od represije, dok lišavaju entitete finansijskih sredstava i preusmjeravaju ih na centralnu vladu i općine“, naglasio je Serwer.

 Povezani postovi: