Region

Skandalozno: Dnevnik zločinca Ratka Mladića postavljen u galeriji u Beogradu

Četiri stotine stranica ratnog dnevnika Ratka Mladića koje je iscrtao umjetnik Vladimir Miladinović bit će izloženo u galeriji u Beogradu. Izložba pod nazivom “Dnevnik” će za posjetioce biti otvorena danas, piše BIRN.

“Svaki crtež je posebno uramljen i njih četiri stotine pažljivo postavljenih u uredne nizove čine jednu monumentalnu cjelinu koja obuhvata zidove čitave galerije”, kaže Miladinović za BIRN.

“Jedna od ideja ovakve postavke bila je da se čitava serija pokaže na jednom mjestu, da posjetioci budu suočeni sa tako važnim tragovima prošlosti, ali u isto vrijeme i sa nemogućnošću da se sa tim nose”, dodaje on.

Izložba se bazira na Mladićevom ratnom dnevniku koji je pronađen 2010. godine iza lažnog zida u Beogradu u kući u kojoj se on skrivao.

PROČITAJTE  Niko u historiji nije preživio više pokušaja atentata od Vučića! Pogotovo nakon što mu neka afera ugrozi rejting

Mladić je uhapšen naredne godine, a Haški tribunal ga je u novembru 2017. nepravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici 1995. godine, progona Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, terorisanje stanovništva Sarajeva tokom opsade grada i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN-a za taoce.

Iznošenje žalbe na prvostepenu presudu nedavno je po drugi put odloženo.

Mladićev ratni dnevnik je korišten kao dokaz na njegovom suđenju, ali i u drugim predmetima pred Haškim tribunalom.

“Mladić je svoj dnevnik vodio svakodnevno, što znači da je rukom zapisivao značajne detalje svojih aktivnosti. Taj rukopis osim onoga što u notesu piše, značajan je i zbog načina na koji je on zapisivao stvari. Kada je bio ljut ili ogorčen rukopis je vidno dramatičniji, slova postaju krupnija, a trag olovkom na papiru je dublji”, objašnjava Miladinović.

PROČITAJTE  Signal zbunio Matejeve prijatelje: Nestali mladić je sinoć bio dostupan na Viberu u 21:53

Ratna prošlost je bila tema i prethodnog velikog Miladinovićevog projekta u čijem su fokusu bile masovne grobnice nadomak Beograda u koje su tajno zakopani leševi kosovskih Albanaca ubijenih za vrijeme rata.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare