Svijet

Slovački ministar kritikovao Orbana, pa poručio: „Za Putinove saradnike imam samo jednu poruku – je**te se”

Nakon što je mađarski premijer Viktor Orban izjavio da rat u Ukrajini nije mađarski problem ne smiruju se strasti na relaciji između Budimpešte i pojedinih evropskih dužnosnika. Među onima koji su reagirali na Orbanove izjave bio je i slovački ministar Rastislav Kačer. On je na Facebooku kritizirao Orbana i poručio mu da su mu stavovi “moralno neprihvatljivi”.

“Preko vikenda karpatski prorok je rekao da ovo nije naš rat. To je ‘samo vojni sukob dvije slavenske države’. Trebamo ih ostaviti na miru, izolirane. Zapravo, neka Rusi brzo pobiju Ukrajince. Neka ne brinu. Kako odvratno. Kako jadno. Kako nekršćanski”, napisao je Kačer.

Orbana je opisao kao karpatskog saveznika ruskih agresora.

“U jednom pogledu se slažem s njim. Isporuke oružja Ukrajini produljuju sukob i odlažu mir. Najveći dobavljač oružja Ukrajini je Rusija. Već godinu dana otvoreno napada Ukrajinu i baca joj oružje. Onog trenutka kada Rusi prestanu isporučivati oružje i spakuju se kući, bit će mir”, napisao je šef slovačke diplomatije. Na kraju je rekao da ima poruku za sve ruske saradnike te je upotrijebio psovku na ruskom jeziku.

“Mi smo dio razvijenog svijeta, ne želim da radimo kao Orban. To bi bila naša propast. Za Putinove saradnike, a posebno za one u Karpatskom bazenu, za sve one koji žele mir po cijenu uništenja Ukrajine imam samo jednu poruku. Jeb*te se”, poručio je šef diplomatije.

Njegova reakcija naišla je i na odgovor Mađara, a među onima koji su se oglasili bio je i šef Odbora za vanjske poslove i suosnivač vladajuće stranke Fidesz Zsolt Nemeth, koji je savjetovao slovačkom ministru da posjeti psihijatra. “Moram reći da sam jako zabrinut za njegovo mentalno zdravlje. Savjetovao bih mu da hitno posjeti psihijatra”, rekao je Nemeth.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare