Nauka

Srbijanski naučnici se pohvalili “revolucionarnim rješenjem”: Izmislili smo uređaj koji sprečava širenje korone

Grupa srpskih stručnjaka konstruisala je potpuno novi uređaj koji sprečava širenje koronavirusa i ostalih virusa kroz klimatizacione i ventilacione sisteme i tako smanjuje rizik da se zaraza prenese na ovaj način, javlja FoNet.

Poslije informacije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) da se koronavirus širi vazduhom, sve su glasnije preporuke stručnjaka da se isključi klimatizacija u poslovnim prostorima, navodi se u saopštenju.

Revolucionarno rješenje za ovaj problem, do koga je došla grupa srpskih stručnjaka, radi na principu UVC zračenja u HVAC UVC kanalu kojim se uništava DNK virusa i bakterija, vrši sterilizacija vazduha i ponovno vraćanje tako tretiranog, potpuno čistog vazduha, nazad u prostor.

Ovo rješenje jednostavno se nadograđuje na postojeće sisteme i ima široku primjenu u objektima sa centralizovanom klimatizacijom i ventilacijom, dodaje se u saopštenju.

Taj inovativan proizvod podržalo je Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj Srbije, u okviru akcije sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti Covid-19, “Budi i ti heroj”, za koje je preduzeće Propokan Pro d.o.o. dobilo priznanje.

Svoje inovativno rješenje grupa stručnjaka stavila je na raspolaganje Srbiji za vrijeme krize izazvane pandemijom koronavirusa.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare