BRUTALNI KOMENTARI

Srbima dozlogrdio Piksi: “Ima li iko, bre, da kaže pravu istinu? Da imaš obraza, podnio bi ostavku u svlačionici”

Dragan Stojković Piksi kao selektor Srbije je ostvario historijski uspjeh. Postao je prvi koji je Srbiju odveo na dva velika natjecanja zaredom. Godinu dana nakon SP-a, Srbija s njim ide i na EP, i to 24 godine nakon što je ondje nastupila posljednji put, dok je Piksi još bio igrač.

No historijski uspjeh reprezentacije slavi pomiješanih osjećaja. S jedne strane je plasman na Euro nakon čak 24 godine, a s druge da je to postignuto posljednjim u nizu kikseva, tek remijem 2:2 na domaćem terenu protiv slabe Bugarske. Neuspjeh Srbije da nejakog i rasterećenog suparnika pobijedi u posljednjem kolu i na svom terenu znači i da će Piksijeva ekipa u žrijebu grupa za Euro izvjesno biti u četvrtom, najslabijem potu.

Brojni navijači Srbije upravo Piksija smatraju najvećim krivcem za to što se reprezentacija tek provukla na Euro. Ističu to sramotnim zbog više razloga; Srbija je imala najlakšu kvalifikacijsku grupu u historiji i daleko najlakšu za nositelja u ovom ciklusu. No u konkurenciji Mađarske, Bugarske, Crne Gore i Litve uspjela je pobijediti samo dvije zadnje reprezentacije, prenosi Index.

Očajna Bugarska joj je u obje utakmice uzela bodove remijima, drugim i mjesto u trećem potu za žrijeb Eura. Ogorčenje Piksijem je veliko, a buknulo je nakon njegove izjave na konferenciji za medije poslije samo boda protiv Bugarske:

"Ja našoj naciji poklanjam ovaj plasman na Euro i tako Srbiji vraćam dug za Katar, za ono od prošle godine." Selektor Srbije mislio je na debakl na SP-u. Srbija je ondje nakon sjajno odrađenih kvalifikacija te slanja Portugala u baraž i niza pobjeda u Ligi nacija ispraćena kao favorit iz sjene. Sve to uspjela je pod Piksijem. No na SP-u je grupu s Brazilom, Švicarskom i Kamerunom završila kao zadnja, sa samo jednim bodom.

Tako je skončala i zato što je ispustila vodstva protiv Švicarske i Kameruna. Zato je Piksi višestruko razjario brojne hejtere ovim komentarom. Nastupio je kao da je plasman na Euro, i to na mala vrata u laganoj grupi, grandiozan uspjeh te ga je teatralno "poklonio naciji i vratio joj dug", a usput ju je podsjetio na debakl na SP-u, koji mu još nije oprostila. Ovo su reakcije na društvenim mrežama:

"Us*at ću se od patetike!"

"Kakav dug, pa izgubio si dva puta od Mađara i jedva dva puta remizirao s Bugarima u nikad slabijoj grupi"

"Piksi nije pobijedio ni Mađare ni Bugare, a 'vraća dug'"

"Koliko sam ga volio kao igrača toliko me živcira kao selektor. Prepotencija nevjerojatnih razmjera. Majstore, izgubio si dva puta od Mađara i igrao dva puta neriješeno s Bugarima. Imali smo jednu od najlošijih grupa u historiji kvalifikacija. Da imaš obraza podnio bi ostavku još u svlačionici."

"Što god da bude, Piksi mora otići iako nas je odveo na dva velika takmičenja. To je isključivo plod dobre atmosfere i individualne kvalitete. Umjesto njega, dovesti nekoga ko preferira neku vrstu takmičarskog fudbala."

"Vidim da ima još onih koji brane Piksija, pa ću im objasniti grafički. Plasirali smo se na Euro zahvaljujući tome što smo pobijedili samo 70. i 134. reprezentaciju svijeta. U dvije utakmice nismo pobijedili 84. na svijetu. U pet najjačih liga imamo čak 37 igrača. Sve ostale četiri reprezentacije iz naše grupe zajedno ih imaju tek 15."

"Piksi nije ni prvi ni posljednji naš selektor koji nema pojma o taktici. Najgore kod njega je što živi u deluziji da je sjajan trener."

"Nema nikakvog razloga za slaviti ovakav plasman na Euro."

"Ovo kako je Srbija igrala kvalifikacije pod Piksijem je više nego sramotno. Pobijedili smo samo Crnu Goru i Litvu. U nijednoj drugoj grupi ne bi prošli s Piksijevom razinom fudbala."

"Nemojte se nadati ničemu dobrom na Euru. Jedino ako Piksi dobije otkaz jer on ništa nije naučio niti će naučiti."