Sukob policije i demonstranata u Pragu na protestu zbog mjera restrikcije

124

Policijske snage sukobile su se sa navijačima koji su u centru Praga na Starogradskom trgu protestovali zbog novih vladinih mjera uvedenih za suzbijanje širenja koronavirusa.

Više stotina hokejaških i fudbalskih navijača okupilo se u nedelju 18. oktobra na trgu, a kako navodi Češki radio, a prenosi RSE, broj okupljenih premašio je 500 koliki je trenutni limit na javna okupljanja. Većina demonstranata također nije nosila maske, navodi se.

Pred kraj protesta, policija je koristila suzavac i vodene topove kako bi rastjerali grupe ljudi koji su odbijali da se raziđu.

Na samom trgu još se nalazi veliki broj policijskih snaga, kao i mali dio građana.

Prema informacijama Češke novinske agencije, nekoliko osoba je povrijeđeno.

 

Češka je jedna od zemalja u kojoj je zabilježen najveći porast zaraženih koronavirusom u posljednjim danima. Tokom prošle sedmice uvedene su nove mjere, zatvoreni su kafići, restorani, škole su prebačene na online sisteme. Nošenje maski obavezno je u zatvorenim prostorima i na stanicama javnog prijevoza.

Češke vlasti su zabilježile 8.713 novozaraženih u subotu, čime je ukupan broj zaraženih u ovoj zemlji porastao na 168.827. Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti rekao je da je tokom posljednje dvije sedmice registrovano 828 slučajeva na 100.000 stanovnika, što je deset puta više u odnosu na susjednu Njemačku.

Češka je na samom početku pandemije bila među prvim zemljama koja je uvela restriktivne mjere, gotovo skroz zatvorila granice. Zatvoreni su bili i restorani, kafići, a nošenje maski je bilo obavezno i na otvorenom.